Het landhuis op landgoed Leusderend wordt aangewezen tot gemeentelijk monument.
Het landhuis op landgoed Leusderend wordt aangewezen tot gemeentelijk monument. Daan Bleuel

Landhuis Leusderend wordt gemeentelijk monument

2 juli 2022 om 11:00 Politiek

LEUSDEN Het college heeft besloten het landhuis op het landgoed Leusderend aan de Dodeweg aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dat heeft het college, na haar vergadering van afgelopen dinsdag, bekendgemaakt. 

door Daan Bleuel

Het landhuis komt daarmee op een lijst van meer dan 40 panden die in aanmerking komen om aangewezen te worden als gemeentelijk monument. De gemeente zegt met de eigenaar tot overeenstemming te zijn gekomen over de mate van bescherming van het oorspronkelijke landhuis. 

MARKANT ,,Het landhuis is het markante hoofdonderdeel van het landgoed op de hoek van de Arnhemseweg en de Dodeweg. Door middel van een zichtas in oostelijke richting naar de Arnhemseweg ontstaat een sterk beeldbepalende waarde’’, schrijft het college in de tekst van het besluit. 

Het uit 1916 daterende landhuis was oorspronkelijk bedoeld als woonhuis voor de voormalige burgemeester, J.K.H. de Beaufort. In de loop van de tijd kende het gebouw meerdere functies. Voor veel Leusdenaren kreeg het gebouw bekendheid als ’Don Bosco’. Dat kwam omdat het gebouw geruime tijd dienst deed als rooms-katholieke technische school en internaat dat de naam van de gelijknamige scholenkoepel droeg. De school stond onder leiding van de paters Salesianen en werd opgeheven in 1998. 

‘BEHOUDENSWAARDIG ERFGOED’ De aanwijzing van het pand tot monument gebeurt op verzoek van de eigenaar. Die vroeg de gemeente het pand de monumentale status te verlenen, na een grondig uitgevoerde restauratie. Eerder deed de Rijksdienst voor Monumentenzorg (de huidige Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) een poging het object aan te wijzen als rijksmonument. Dat ging niet door omdat de eigenaar zich daartegen verzette. ,,Maar het is wel een indicatie dat het hier gaat om behoudenswaardig erfgoed’’, concludeert het college. 

Inmiddels is het landhuis onderdeel van een soort campus, dat zichzelf een tijdlang aanprees onder de naam ‘Marketing Village’. ,,Maar wij hebben die naam al een jaar of 8 geleden verlaten en verhuren inmiddels aan tal van andere bedrijven’’, zegt directeur/eigenaar Ronald de Kimpe daarover. ,,Het landgoed heet  Leusderend en die naam voeren we ook naar buiten.’’ Naast het landhuis staan er drie nieuwe kantoorgebouwen op het terrein. Daarin wordt een 30-tal bedrijven gehuisvest die actief zijn in de dienstensector.  

Het monumentale landhuis op landgoed Leusderend.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie