'Je zoekt elkaar hier toch sneller op dan op een tochtig of oververhit steenwoestijn.'
'Je zoekt elkaar hier toch sneller op dan op een tochtig of oververhit steenwoestijn.' Leusden Vooruit
Raadgever

André Dammer (LV): ‘Haal de natuur dichterbij’

28 januari 2023 om 11:00 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raads- of fractielid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week André Dammer namens LeusdenVooruit over meer natuur in onze directe leefomgeving.

,,In het nieuws zien we veel berichten over natuur en natuurherstel. Over het hoe en wat zijn de meningen soms sterk verdeeld. Groepen staan ook hierbij lijnrecht tegen over elkaar. En dat is jammer.”

,,Bij natuur wordt vaak gedacht aan grote natuurgebieden en bossen. Op deze plekken genieten vaak veel mensen. Maar die natuur zou ook om de hoek moeten zijn. In en rondom de bebouwde kom. Voor iedereen toegankelijk.”

In relatief nieuwe wijken zoals bijvoorbeeld de Tabaksteeg is er procentueel weinig groen gerealiseerd. Dat is en blijft een gemis

NATUUR, MAAR NIET TEVEEL ,,Het groen binnen de bebouwde kom zie je helaas steeds minder worden. Bij nieuwbouwplannen wordt vooral gedacht aan maximale opbrengst voor ontwikkelaars. Vitale monumentale bomen moet soms zelfs wijken. Bij de inrichting van winkelcentra wordt groen alleen toegepast als het niet in de weg staat, niet te duur is en winkeliers er geen rotzooi van hebben. Pas achteraf mist men dat groen en beseft men dat dit toch een belangrijk onderdeel is van de leefbaarheid. Onderzoek onder bezoekers van de winkelcentra leert ons dat men toch graag meer groen wil. Ook in het onlangs gerenoveerde winkelcentrum de Hamershof. In relatief nieuwe wijken zoals bijvoorbeeld de Tabaksteeg is er procentueel weinig groen gerealiseerd. Dat is en blijft een gemis.”

WE HOUDEN VAN BLOEMEN ,,Gelukkig zien we op een aantal plekken in Leusden dat er toch weer iets meer aandacht is voor groen. Zo zien we borders met mooie planten en worden bermen ingezaaid met bloemen. Het maaibeleid voor deze bermen is aangepast en soms worden bomen verplaatst in plaats van te worden gekapt.”

,,Het zal geen verrassing zijn dat groen in de bebouwde kom een positief effect heeft op de biodiversiteit. Het helpt tegen hittestress en verdroging. Maar geeft ook een mooi uitstraling aan de gemeente. Dit geeft weer een positief effect op hoe de inwoners en bezoekers de leefbaarheid van de gemeente Leusden ervaren.”

HAAL NATUUR DICHTERBIJ ,,Met meer groen in de bebouwde kom is de natuur voor iedereen dichterbij en vervult dit ook een sociale functie. Als het mooi weer is zoek je elkaar hier toch sneller op dan op een tochtig of oververhit steenwoestijn zoals veel pleinen nu zijn geworden. Met meer groen in een winkelcentrum wordt deze aantrekkelijker, ook na sluitingstijd van de winkels. Bijkomend voordeel: als het buiten mooi is, ga je vaker naar buiten, beweeg je meer en ontmoet je elkaar makkelijker.”

,,Buiten de winkelcentra, is er ook de wens voor meer parkjes in de buurt. Dit kan een hoekje zijn met een paar bomen en bankje of een park waar laagdrempelig gerecreëerd kan worden. Even een korte wandeling. De hond uitlaten. Een krantje lezen. Met de kinderen naar buiten om een balletje trappen.”

,,Laten we naast ons buitengebied ook zuinig zijn op de natuur binnen de bebouwde kom en waar mogelijk kijken om dit uit te breiden.”

André Dammer, andredammer@leusdenvooruit.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie