Lange rij voor het stembureau in het Huis van Leusden.
Lange rij voor het stembureau in het Huis van Leusden. Daan Bleuel

Verkiezingen; voorzichtig optimisme over de opkomst

15 maart 2023 om 17:00 Politiek

LEUSDEN Hoewel het nog een paar uur duurt voor de stembureaus sluiten en het tellen kan beginnen, durfde burgemeester Bouwmeester halverwege de middag al voorzichtig te hopen op een goede opkomst. 

door Daan Bleuel

,,Vanmorgen stond hier een rij tot de voordeur’’, aldus Bouwmeester. En ook nu is het weer behoorlijk druk, al is de opkomst er één met pieken en dalen. ,,Er is natuurlijk ook iets te kiezen’’, mijmert de burgemeester, in afwachting van de komst van de Commissaris van de Koning. Die zal straks met een bliksembezoek zijn belangstelling voor de verkiezingen op stembusniveau laten blijken door zelf te gaan kijken.

PEILING De verwachting van de burgemeester wordt ondersteund door cijfers van onderzoeksbureau Ipsos. Dat peilde volgens de NOS om 15.45 uur een opkomst van 29%, 3% hoger dan vier jaar geleden op dezelfde tijd.  

De Commissaris zal tijdens zijn bezoek beamen dat de verkiezingen de burgers misschien wel meer dan ooit rechtstreeks zullen raken. ,,Wij zullen de komende jaren samen belangrijke beslissingen nemen’’, aldus Oosters. Want of het nou gaat over windmolens, veranderingen op het platteland, de ontwikkeling van natuur en het bouwen van woningen; gemeenten en provincie staat de komende vier jaar samen aan de lat om de ambities van de Rijksoverheid in de praktijk handen en voeten te geven. 

Drukte bij het dubbele stembureau in het Huis van Leusden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie