Wandelaars uit Leusden onderweg op het Romeinse Limespad.
Wandelaars uit Leusden onderweg op het Romeinse Limespad. Ria Bindels

Wandelen vanuit Leusden: ‘Het kan weer, het mag weer, we doen het weer’

15 maart 2022 om 07:26 Recreatie

LEUSDEN De wandelgroep van Ria Bindels gaat vrijdag 18 maart weer wandelen op het Romeinse Limespad. De vervolgwandelingen zijn dit voorjaar in april en juni. De wandeling loopt van Katwijk aan Zee naar Nijmegen en is 275 kilometer lang. Het was 2000 jaar geleden de noordgrens van het Romeinse Rijk in Nederland.

De wandelgroep uit Leusden is in het voorjaar 2019 aan deze wandeling begonnen. Steeds in het voor- en najaar eens per maand een etappe van dit ‘lange-afstand Wandelpad’. Iedere maand één etappe vanaf het punt waar ze de laatste keer geëindigd zijn. ,,Helaas moesten we door onder meer de coronamaatregelen verschillende keren de wandeling annuleren.”

EIGEN TEMPO De noordelijke grens van Het Romeinse Rijk loopt in het Nederlandse gebied langs de Rijn, de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee en Leiden waar zij zijn gestart. ,,Tot Lienden hadden we de route gelopen en daar starten we op vrijdag 18 maart weer. Deze route van deze dag loopt langs de Nederrijn, met de veerpont van Opijnen naar de overkant, richting Wageningen. Door de botanische tuin klimmen we omhoog tot de Wageningse Berg en verder met als eindstop Renkum.”

Ze lopen niet in groepsverband; deelnemers volgen de rood-witte markeringen en hebben een uitgewerkte route bij zich, zodat ze zelf het tempo kunnen bepalen. ,,Onderweg zijn er diverse stops waar je even kunt pauzeren en van de omgeving kunt genieten. Zo ook bij de Romeinse Wachttoren tussen Opheusden en Kesteren, waar nu een gezellige stopplaats is voor wandelaars en fietsers om koffie te drinken en iets te eten.”

De keuze wandelafstanden op deze dag zijn 15, 19 of 23,6 kilometer. ,,We drinken koffie in Lienden bij de start en sluiten af met een kop soep in Renkum. In april vervolgen we de wandeling van Renkum tot Arnhem en in juni sluiten we dit pad af in Nijmegen.”

LANGE AFSTANDEN De Leusdenaren hebben al meer interessante lange afstands wandelpaden gelopen. ,,We zijn begonnen met het Pieterpad, daarna onder meer Het Pelgrimspad van Amsterdam tot Visé, Het Marskramerspad, Het Maarten van Rossumpad en Het Maas-Niederrheinpad en vele andere. Wandelaars die graag internationale buitenlandse vierdaagsetochten willen lopen, worden ook begeleid door Ria Bindels uit Leusden. De vierdaagse in april op Mallorca, de vierdaagse eind september in Toscane en vierdaagse in Marbella.
Voor inlichtingen: riabindels@gmail.com of www.midden-nederland.info.

Het beginpunt in Katwijk aan Zee. Hier herinnert het bronzen kunstwerk Brittenburg aan de relatie tussen Katwijk en de grens van het Romeinse Rijk.
Wandelaars uit Leusden onderweg op het Romeinse Limespad.
Een prachtig uitzicht op de Nederrijn vanaf de Romeinse Wachttoren bij Kesteren.
Het gezicht van Nijmegen waar de wandelaars uit Leusden het Romeinse Limespad zullen beëindigen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie