Midden in Achterveld kwamen vooral veel dagjesmensen genieten van de geopende terrassen.
Midden in Achterveld kwamen vooral veel dagjesmensen genieten van de geopende terrassen. Arnoud J Spaaij

Horeca opent de deuren weer

2 juni 2020 om 18:38 Winkels

ACHTERVELD In heel Leusden kon op tal van plaatsen weer volop genoten worden van de geopende horeca. Tweede pinksterdag, een prachtige zonovergoten dag en horecabedrijven die er klaar voor waren zorgden maandag bij veel mensen voor een aangename dag.

Arnoud J Spaaij

Je hoefde je alleen maar even te melden bij de gastvrouw voordat je een plekje kon kiezen op een van de terrassen. Die waren allemaal aangepast aan de nieuwste normen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Ondanks de landelijke richtlijnen bleken heel wat horecaondernemers toch inventief om te kunnen gaan met de nieuwe regels. Sommigen hadden gewoon wat tafeltjes weggehaald om meer ruimte te krijgen. Anderen hadden het terras vergroot en zo het aantal zitplaatsen verspreid over een groter oppervlakte. Op heel wat plaatsten zag je ook afscherming tussen verschillende zitjes. Het publiek maakte het over het algemeen niet veel uit. Dat was gewoon blij eindelijk weer te kunnen genieten van een drankje en een portie bitterballen.

INVENTIVITEIT Met zoveel terrasdrukte zou je bijna vergeten dat de horeca sowieso per 1 juni weer open kon. Hoewel veel horecabedrijven probeerden met enige inventiviteit bijvoorbeeld afhaal- of bezorgservice te bieden is het merendeel van de bedrijven dicht geweest de afgelopen maanden. Ook al maakten heel wat ondernemers dan weer wel gebruik van die tijd door hun café, restaurant of terras eens een grondige onderhoudsbeurt te geven.

Gelukkig lijkt de herstart voor de meeste bedrijven succesvol. Vrijwel iedereen meldde maandag vol te zitten met reserveringen

Toch is het financieel voor de meesten, ondanks veel steun van overheid, gasten en ook steun onderling, een enorme aderlating geweest. Sandra Voorburg van Restaurant-Bar nog ééntje beaamt dat: ,,Het heeft toch drie maanden geduurd. We hadden in maart een plan klaarliggen om ons terras te voorzien van mooie ruiten rondom. Zodat er wat meer rust komt. Dat gaat nu even niet. Ik hoop dan ook zo dat er geen tweede golf komt."

RESERVEREN Gelukkig lijkt de herstart op de eerste dag na de corona-lockdown voor de meeste bedrijven succesvol. Vrijwel iedereen meldde maandag vol te zitten met reserveringen. Om in een restaurant een hapje te kunnen eten is reserveren noodzakelijk. Daarnaast gelden meer beperkingen, maar in elk geval werd duidelijk dat mensen graag weer aanschuiven in de restaurants. Het gloednieuwe restaurant maZoki in Leusden meldde zondag ook al voor de hele maandagavond vol te zitten. Dat gold voor de meeste restaurants.

Naast reserveren zijn er meer maatregelen genomen. Pijlen op de vloer, bewegwijzering met bordjes en assistentie van het personeel geven in veel gevallen het eenrichtingsverkeer aan dat voorlopig geldt in veel uitgaansgelegenheden. Dat was voor sommige gasten wel even wennen.

Willem van de Weerdt van De Roskam in Achterveld is er zelfs af en toe druk mee: ,,Voor sommige mensen is het inderdaad wel lastig”, beaamt hij, ,,maar gelukkig heeft vrijwel iedereen begrip voor de omstandigheden." Het voordeel van al die bewegwijzering in de horeca is dat verdwalen in de kroeg niet zo gemakkelijk meer gaat.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie