Het pand waarover de oorspronkelijke eigenaar zo'n 30.000,= euro aan gemeentelijke kosten niet betaalde.
Het pand waarover de oorspronkelijke eigenaar zo'n 30.000,= euro aan gemeentelijke kosten niet betaalde. Daan Bleuel

Gemeente neemt verlies en boekt 30.000,= euro aan ‘oninbare kosten’ af

21 januari 2021 om 12:09 Zakelijk

LEUSDEN Het college heeft tandenknarsend vastgesteld dat een bedrag van ruim 30.000,= euro aan leges niet meer geïnd kan worden. Alle pogingen om het geld binnen te krijgen liepen tot nu toe op niets uit. 

door Daan Bleuel

Het gaat om kosten die samenhangen met plannen van de eigenaar van een bedrijfspand aan de Speelkamp in ‘t Ruige Veld om de kantoren tot woningen te verbouwen. De gemeente ging in 2017 akkoord met die plannen. De eigenaar kreeg vervolgens facturen voor de leges van de omgevingsvergunning (à 10.049,= euro) en een exploitatiebijdrage (à 21.767,60 euro). 

ZONDER MEDEWETEN De problemen ontstonden toen bleek dat de eigenaar van het pand zijn eigendom verkocht aan een ander. De koper was uiteindelijk ook degene die de verbouwingsplannen realiseerde. De verkoop gebeurde echter zonder medeweten van de gemeente. In de overeenkomst, die de gemeente met de eerste eigenaar sloot, stond ook met zoveel woorden dat ‘het niet is toegestaan de rechten en verplichtingen uit deze overeenkomst zonder schriftelijke toestemming over te dragen aan een derde partij’. 

De rechtbank Midden-Nederland bevestigde in een uitspraak van 31 januari 2018 dat de financiële verplichtingen bij de oorspronkelijke initiatiefnemer liggen. De kantonrechter besliste in 2019 dat de initiatiefnemer werd veroordeeld tot het betalen van de kosten. De rekeningen bleven echter ook daarna onbetaald. 

DEURWAARDER Ook de deurwaarder die uiteindelijk werd ingeschakeld haalde bakzeil en adviseerde de gemeente haar verlies te nemen. De deurwaarder stuitte op een wir-war van bv’s waarin de oorspronkelijk eigenaar van het pand zich verschool. Een deel van de bv’s bleek al failliet. 

Die constatering was voor de deurwaarder aanleiding de gemeente te adviseren verdere pogingen om het geld te innen te staken. ,,Extra kosten van een eventuele faillissementsaanvraag zouden ook weer voor rekening van de gemeente komen’’, stelt de deurwaarder pragmatisch vast. ,,Wij adviseren u dan ook om deze zaak te sluiten.’’

SCHIMMIGE CONSTRUCTIES Dat advies neemt de gemeente nu over. ,,De conclusie is dat we hier te maken hebben met een partij die zich via meerdere bv’s en schimmige constructies goed weet te verstoppen’’, stelt het college een beetje zuur vast.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie