Algemeen directeur Jeroen Cnossen van BDU is blij met het cadeau van de Koning.
Algemeen directeur Jeroen Cnossen van BDU is blij met het cadeau van de Koning. Pauw Media

Uitgever van de Leusder Krant viert 150-jarig bestaan

6 oktober 2021 om 10:45 Zakelijk

LEUSDEN De koninklijke BDU viert vandaag een jubileum. De Barneveldse Drukkerij en Uitgeverij, uitgever van onder meer de Leusder Krant, bestaat vandaag 150 jaar. Directeur Jeroen Cnossen maakte woensdagochtend bekend dat het ,,de koning heeft behaagd om het predicaat koninklijk voor de BDU voor de komende 25 jaar te verlengen.’’

Naast het jubileum van de drukkerij en uitgeverij is het vandaag ook exact 150 jaar geleden dat de Barneveldse Krant, een zusterkrant van de Leusder Krant en het enige nog bestaande lokale dagblad van Nederland, voor het eerst uitkwam. Inmiddels geeft BDUmedia als onderdeel van de koninklijke BDU zo’n veertig lokale krantentitels in heel Nederland.

KONINKLIJK BDU is sinds 6 oktober 1996 koninklijk. Het bedrijf kreeg het recht dit predicaat te voeren ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan Evenals aan andere bedrijven, verenigingen en organisaties werd de aanduiding voor de duur van 25 jaar verleend. Dit jaar werd ‘bestendiging’ van het predicaat aangevraagd en verkregen. ,,Een mooi cadeau van de Koning. Het onderzoek naar de bestendiging is geen wassen neus, maar gelukkig heeft het Kabinet van de Koning vastgesteld dat we het predicaat ‘Koninklijk’ ook de komende 25 jaar verdienen”, zegt Jeroen Cnossen, algemeen directeur van BDU.

Om in aanmerking te komen voor het predicaat ‘koninklijk’ moet een onderneming qua aard, omvang en betrouwbaarheid aanzien hebben en op zijn gebied een eerste of zeer vooraanstaande plaats innemen in het Koninkrijk der Nederlanden, bij voorkeur met een internationale uitstraling. Hierbij wordt mede rekening gehouden met de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers en de omzet. Als richtlijn geldt dat het bedrijf niet tot het MKB behoort. Ook dient de bedrijfsvoering onberispelijk te zijn. De onderneming, en ook de directie en commissarissen, moeten te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn.

Verder moet een bedrijf minimaal honderd jaar bestaan. Het predicaat wordt slechts ter gelegenheid van een bijzonder jubileum (100- of 125-jarig bestaan en verder bij een veelvoud van 25 jaar) verleend. 

In ons land zijn 622 bedrijven, verenigingen en instellingen door Zijne Majesteit de Koning onderscheiden met het predicaat ‘koninklijk’. Zij hebben het recht tot het voeren van ‘koninklijk’ in de naam en de koninklijke kroon in hun logo.

Boy Imminck
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie