Olle de Graaf met een cliënt tijdens een sessie in de cryo sauna van The Cryo Lounge.
Olle de Graaf met een cliënt tijdens een sessie in de cryo sauna van The Cryo Lounge. Rinus van Denderen

De koude kracht van een cryo sauna

18 januari 2023 om 16:04 Zakelijk

LEUSDEN Wil je je immuunsysteem versterken, pijn verlichten of stress verminderen? Dan kan het goed zijn eens een bezoekje te brengen aan een cryo sauna: een behandelmethode waarbij je voor korte tijd wordt blootgesteld aan extreme kou. Bij The Cryo Lounge weten ze hier alles van.

Bij het woord sauna denk je misschien aan warmte en zweten, maar dat is bij een cryo sauna juist weer ver te zoeken. In plaats van de aangename temperaturen ervaar je in een cryo sauna juist extreme koude. Maar geen zorgen: een behandeling duurt slechts een paar minuten en kan wonderen doen voor je gezondheid. Olle de Graaf, eigenaar van The Cryo Lounge in Leusden, vertelt over dit bijzondere fenomeen. ,,Bij ons duurt de behandeling maar maximaal drie minuten. Tijdens die korte periode starten allerlei verschillende processen in je lichaam. Aanmaak van serotonine en dopamine worden versterkt en daarnaast worden je afvalstoffen versneld afgevoerd.”

JAPAN Hoewel je misschien nog nooit hebt gehoord van de cryo sauna, bestaat deze geneeswijze en behandelmethode al ruim veertig jaar. ,,Oorspronkelijk komt het uit Japan, waar een arts ontdekte dat extreme koude gebruikt kan worden voor bestrijding van pijn- en gezondheidsklachten. Zo blijkt het een geweldige uitvinding te zijn voor bijvoorbeeld reumapatiënten en mensen met een burn-out. Sommige mensen zijn bang dat de behandeling pijn doet of erg onaangenaam is, maar dat is absoluut niet het geval. Het is een stuk lichter en milder dan bijvoorbeeld het nemen van een koude douche of ijsbad. Omdat we werken met stikstof in gasvorm, zal de kou zich niet direct op je huid hechten.”

Al na één sessie merk je de positieve effecten direct

HOE HET WERKT Ga je langs bij The Cryo Lounge voor een sessie in de cryo sauna, dan neemt het personeel de tijd om je van begin tot eind goed te begeleiden. ,,We nemen eerst een medische vragenlijst met je door, waarna we je bloeddruk opmeten. Dit doen we om te kijken of je gezond genoeg bent om de extreme kou aan te kunnen. Zodra alle waardes in orde zijn, mag je je omkleden en krijg je van ons warme sokken, sloffen en een zachte badjas.”

VOLLEDIGE PRIVACY Als alles gereed is, stap je de cabine in en mag je daar drie minuten in blijven staan in. De cabine bevindt zich overigens in een ruimte die geblindeerd kan worden waardoor je volledige privacy hebt, geeft Olle aan. ,,Tijdens deze drie minuten vult de cabine zich langzaam met stikstof, waardoor de temperatuur zal dalen tot -180 – en soms zelfs -200 graden. Dit laten we uiteraard afhangen van waar jij je prettig bij voelt”, zegt Olle die al zijn cliënten na afloop ook altijd een warme kop thee aanbiedt.  

AL NA ÉÉN KEER EFFECT Gemiddeld heb je volgens Olle vijf tot tien sessies nodig om je lichaam volledig te resetten. ,,Het liefst minimaal om de dag of om de twee dagen voor het beste resultaat. Maar ook na één sessie merk je de positieve effecten direct. Zo geven sommige cliënten met slaapproblemen al na één keer cryo sauna aan dat ze beter slapen. Bij vrouwen met opvliegers en andere overgangsklachten blijkt het ook een aangename manier te zijn om klachten te verminderen. In Duitsland wordt deze behandeling sinds een tijdje vergoed door verschillende verzekeraars. Nu in Nederland nog”, zegt Olle.

Ter kennismaking kunnen bij The Cryo Lounge tot 1 maart cryo sauna sessies worden geboekt voor 19,95 euro in plaats van het gebruikelijke tarief van 30 euro. 

Dit artikel wordt u aangeboden door The Cryo Lounge.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie