Het is altijd een feestje om bij Jack Mensinga binnen te lopen maar nu viel er echt wat te vieren: de overhandiging van het certificaat.
Het is altijd een feestje om bij Jack Mensinga binnen te lopen maar nu viel er echt wat te vieren: de overhandiging van het certificaat. Mariska Stehouwer
Ondernemer in beeld

Eerste duurzame bloemist is Jack Mensinga bloemstylist

6 februari 2023 om 15:23 Zakelijk

LEUSDEN In de bloemenwinkel aan de Hamersveldseweg was er afgelopen week reden voor een feestje. Jack Mensinga bloemstylist heeft van het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame bloemist de zilveren status gekregen en mag zich officieel een duurzame bloemist noemen. Het certificaat kreeg hij uit handen van wethouder economische zaken Alexandra Kolkman.

Jack Mensinga vertelt enthousiast dat ze eigenlijk al sinds de opening van de bloemenwinkel bezig zijn met duurzaamheid en te kijken waar inkoop en processen beter en duurzamer kunnen. ,,Vanuit bedrijven waar wij bloem-arrangementen voor maken, maar ook door de inkoopafdeling van gemeente Leusden kregen wij regelmatig de vraag hoe duurzaam wij werken.” Door de samenwerking met Fleurop werd de aanvraag voor certificering ingediend. ,,Zij verzochten ons vriendelijk om actie uit te zetten en wij wilden zelf ook wel officieel laten zien hoe duurzaam wij werken.” En zo ging Jack Mensinga bloemstylist een jaar geleden aan de gang met de aanvraag.

JUISTE KEUZES Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, wordt grotendeels gekeken naar welke bloemen er ingekocht worden. Elke bloem heeft een label dat de duurzaamheid aangeeft. Hoe duurzamer hoe hoger het aantal punten dat te verkrijgen is voor het keurmerk. ,,Wij hebben altijd al gekozen voor bloemen die uit het Westland komen. Roosjes van verder weg zijn dan wel goedkoper en beter voor de portemonnee maar zeker niet beter voor de wereld. Naast duurzamer is de kwaliteit van bloemen vanuit het Westland vaak beter omdat de bloemen tijd krijgen om te groeien. Vanaf het begin hebben we al zo ingekocht en ja, dat is dan wel wat duurder maar voor ons de juiste keuze.” 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Het certificaat kreeg Jack Mensinga uit handen van wethouder economische zaken Alexandra Kolkman. - Foto: Mariska Stehouwer

Naast de keuze van bloemen spelen er nog meer thema’s een rol bij de certificering. Zo wordt er eveneens gekeken naar de afvalscheiding. ,,Hier in de gemeente wordt er al goed afval gescheiden en wij zijn daar altijd in meegegaan,” vertelt Mensinga verder. ,,Ook wordt er gekeken naar je verpakkingsmaterialen. Wij pakken standaard de boeketten in papier in maar ook voor bijvoorbeeld steekschuim maak je andere keuzes. Welke schoonmaakmaterialen gebruik je, welke energie neem je af maar ook de zorg voor je medewerkers wordt bekeken. Naast lange vragenlijsten invullen krijg je dan ook een audit. Eigenlijk wordt het hele bedrijf doorgelicht op duurzaamheid. Zo kunnen we met dit certificaat laten zien wat we doen en zetten we duurzaamheid ook weer op de kaart.”

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, wordt grotendeels gekeken naar welke bloemen er ingekocht worden

ALTERNATIEVEN De verhoging van energieprijzen zijn ook in de bloemenwinkels zichtbaar. De bloemstylist geeft aan dat diverse kassen in het Westland gestopt zijn met kweken omdat de kosten voor hen vele malen hoger zijn dan de te verwachten opbrengsten. ,,Hierdoor is er minder keuze maar zijn ook de inkoopprijzen hoger. Dit maakt dat wij als bloemist creatiever moeten zijn om de prijzen nog acceptabel te houden.” 

Naast het assortiment verse bloemen is er een grote collectie zijden bloemen te vinden aan de Hamersveldseweg en ook zijn er vier verschillende geurlijnen te vinden met geuren uit Leusden en de regio. ,,Doordat werken met alleen bloemen te grillig is, hebben we ook voor alternatieven gezorgd. De klant heeft zo meer keuze. Overigens is onze geurlijn van Hollands fabricaat met natuurlijke ingrediënten. Delen van het productieproces worden verzorgd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook daar maken we, voor ons gevoel, de juiste keuzes in.”

Jack Mensinga bloemstylist is te vinden op de Hamersveldseweg en is bereikbaar via de website en 033-4666957. Vrij parkeren voor de deur is geen probleem.

Deze advertorial wordt u aangeboden door Jack Mensinga bloemstylist. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van de Leusder Krant.nl? Neem dan contact op met Arnout Wagemans (06-55780473, a.wagemans@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

Naast een rode roos ook een alternatief voor Valentijnsdag.
De geurlijn van Jack Mensinga bloemstylist bestaat inmiddels uit vier verschillende geuren.
Afbeelding
Mariska Stehouwer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie