PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Leusden

Kankeratlas maakt duidelijk dat er gemiddeld meer melanomen in regio Amersfoort zijn: ‘Dat betekent niet dat je zonneschuw moet leven’

Zorg
Foto: kankeratlas.iknl.nl
za 4 feb., 10:00
De resultaten van de kankeratlas geselecteerd op huidkanker - melanoom.
De resultaten van de kankeratlas geselecteerd op huidkanker - melanoom.
LEUSDEN

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) publiceerde vorige week een kankeratlas met de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Per regio kan de atlas aangeven of het aantal diagnoses van een bepaalde kankersoort hoger, lager of gelijk is aan het Nederlandse gemiddelde. Daaruit bleek dat regio Amersfoort gemiddeld hoger scoorde als het ging om melanomen. Karijn Koopmans, dermatoloog bij Meander Medisch Centrum, legt uit waarom de cijfers niet altijd duidelijkheid geven: ,,Het is lastig om consequenties aan de getallen te verbinden.”

De kankeratlas maakt volgens Koopmans veel interessante discussies los. Tegelijkertijd zijn de gegevens lastig te interpreteren. Koopmans: ,,Er worden geen absolute getallen gegeven. Voor ziektes waarvan we weten dat er sociaal-economische factoren spelen, zoals roken en longkanker, kan de kankeratlas verhelderend werken. Voor veel and..

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie