Evelien Blom van Stichting Alert&Zorgzaam: ,,Op de katholieke begraafplaats komen dit soort ruimpraktijken niet voor.
Evelien Blom van Stichting Alert&Zorgzaam: ,,Op de katholieke begraafplaats komen dit soort ruimpraktijken niet voor." Frits van Breda

'Grafruimen moet met meer respect'

22 augustus 2018 om 10:27 lokaal

LEUSDEN Kort na elkaar in 2001 overleden de echtgenotes van Joris Kniep en Hans Holdorp. De twee mannen kenden elkaar omdat Hans regelmatig in de parfumerie/drogisterij van Joris in de Hamershof kwam. Een schokkende ervaring heeft er toe geleid dat de twee lotgenoten tot op heden regelmatig bij elkaar komen als bestuursleden van de stichting Alert&Zorgzaam. Holdorp had voor het graf van zijn vrouw op begraafplaats Rusthof een grafmonument laten maken. Toen in het voorjaar van 2002 het monumentje bij het graf werd opgeleverd kwam hij samen met de steenhouwer langs een zogeheten 'knekelput'.

Frits van Breda

Na het zien van de 'knekelput' concludeerden Hans Holdorp en de steenhouwer dat kennelijk kort tevoren graven waren geruimd en de stoffelijke resten van overledenen gestort waren. Met een mobieltje maakte Holdorp een foto met het idee dat niemand hem zou geloven als hij niet zou kunnen tonen wat hij gezien had. ,,Het idee dat mijn vrouw op dezelfde respectloze wijze gedumpt zou worden bezorgde me slapeloze nachten.''

RESPECTVOL Oud-wethouder Evelien Blom is het derde lid van de stichting. Zij heeft als beheerder van de Leusdense RK begraafplaats St. Jozef de nodige ervaring met de gang van zaken op "haar" kerkhof. Van knekelputten en het ruimen van graven is op het kerkhof aan de Hamersveldseweg geen sprake. De Leusdense stichting, waarvan ook Holdorp en Jories Kniep lid zijn, zet zich al jaren in voor een respectvolle behandeling van graven die geruimd moeten worden om nieuwe begrafenissen mogelijk te maken. Elk jaar overlijden er in Nederland zo'n 165.000 inwoners. Ongeveer 100.000 geven de voorkeur aan cremeren. De resterende overledenen worden begraven

OVERVOL ,,De Nederlandse begraafplaatsen zijn overvol. Jaarlijks zijn er zo'n 55.000 graven nodig. Duizenden bestaande graven moeten worden geruimd om nieuwe begrafenissen mogelijk te maken", aldus Alert&Zorgzaam in zijn brochure. In Nederland is het één en ander geregeld in de Wet op de Lijkbezorging. Hierin is geregeld dat er na de begrafenis gedurende tien jaar niet geruimd mag worden. Over de wijze van ruimen is niets vastgelegd. Per gemeente en begraafplaats kunnen er verschillen bestaan over de manier waarop dat gebeurt.

TIEN JAAR Hoewel gemeentes daar van af mogen wijken en een langere termijn mogen vaststellen is de algemene standaard dat de 'algemene graven' na 10 jaar geruimd worden. Voor 'particuliere graven' wordt, tegen betaling, een langere termijn afgesproken met een 'rechthebbende' die verantwoordelijk is voor het graf. Is de rechthebbende niet meer te achterhalen of heeft hij of zij besloten de termijn niet te verlengen, dan wordt ook dit graf geruimd.

KNEKELPUT De meeste graven worden machinaal en zonder piëteit geruimd, is de conclusie van de stichting. De stoffelijke overblijfselen worden soms in een snel centrifugerende zeeftrommelmachine gestort. De aarde wordt gescheiden en de overblijfselen in een knekelput gedumpt, door de branche liever verzamelgraf genoemd, zegt voorzitter Holdorp. Tot in de tweede kamer toe heeft de stichting enkele malen een pleidooi gehouden voor een beter omgaan met het ruimen van graven. Tot op heden heeft dat niet tot een bevredigend resultaat geleid. Hoewel alle deelnemers aan de discussie van mening zijn dat er iets moet veranderen.

VERPLICHT Als het aan Alert&Zorgzaam ligt komen er zo snel mogelijk landelijke regels. De verantwoordelijkheid zou bij de gemeente moeten liggen, ook op niet-gemeentelijke begraafplaatsen. De suggestie van de stichting is om verplicht handmatig te ruimen en ieder stoffelijk overschot apart te verpakken en te voorzien van een codering. Er moet een principieel verbod komen om trommelzeefmachines of nog grover materiaal te gebruiken. Een verzamelgraf zou een voor publiek toegankelijke herdenkingsplek moeten zijn.

De forto die Hans Holdorp begin deze eeuw van de knekelput maakte.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie