Het binnenplein van Landgoed Leusderend wordt volgende week omgebouwd tot Piazza dell’opera.
Het binnenplein van Landgoed Leusderend wordt volgende week omgebouwd tot Piazza dell’opera. Barry van RavenhorstLeusden, opera, Il Bosco dell amore, Leusderend

Opera denkt aan iedereen

26 augustus 2018 om 06:38 lokaal

LEUSDEN Bij de muzikale belevenis 'Il Bosco dell'amore' op zaterdag 1 september ook speciale gasten uit bijzondere groepen. ,,We vinden het belangrijk dat deze mensen deze geweldige belevenis kunnen ondergaan", zegt Dieuwke Biesma die mensen werft. ,,We zorgen dat alles tip top in orde is."

Gerhard te Winkel

Cees Floor, secretaris van de Stichting Opera Leusden, en Dieuwke Biesma, projectleider Bijzondere Groepen, zetten zich in om mensen die om fysieke of financiële redenen moeite hebben om naar de muzikale belevenis 'Il Bosco dell'amore' te komen toch mee te laten doen.

Biesma en Floor poseren op de trappen van marketingadviesbureau VODW op Landgoed Leusderend. Ondertussen onderzoekt Biesma de route van het publiek van de binnenplaats naar het Atrium van dat kantorencomplex, waar ook een deel van de voorstelling gespeeld wordt. In een restaurant is een productievergadering bezig. Elders zit een geluidsman een plan te maken. De voorbereidingen voor Il Bosco dell'amore op 30 en 31 augustus, 1 en 2 september zijn in volle gang.

MAATWERK Dat geldt ook voor de ontvangst van de bijzondere groepen. De meeste mensen uit deze doelgroep komen samen met een begeleider. Er moet maatwerk geleverd worden, want iedereen heeft andere vragen. ,,De bezoekers moeten zich welkom voelen en weten dat er een oplossing voor elk probleem is'', stelt Biesma.

,,Voor de begeleiders is het ook belangrijk dat ze weten dat ze hulp krijgen als zich een onverwachte situatie voordoet. De meeste bezoekers uit deze groep worden ook aan een vrijwilliger gekoppeld die zo nodig helpt. Juist ook voor de mantelzorgers is het een uitgelezen mogelijkheid om samen met hun partner of ouder te genieten van de uitvoering.'' De opera verwacht ruim 150 bijzondere gasten. Er is nog ruimte voor belangstellenden. Zij kunnen contact opnemen met de stichting via mailadres: info@operaleusden.nl .

Cees Floor legt uit dat de belangstelling voor deze groepen naadloos in de plannen van de stichting past. ,,Onze doelstelling is vanaf het begin geweest dat we alle Leusdenaren en inwoners van de regio een prachtige muzikale belevenis willen bieden. In die opzet speelt de samenwerking tussen professionals en amateurs uit de regio een belangrijke rol. We willen de opera ook voor iedereen toegankelijk maken. Dan is het logisch dat mensen die fysiek of financieel anders niet in staat zouden zijn om dit mee te maken, de kans krijgen dit mee te beleven.''

BELEVENIS ,,Het is voor alle bezoekers een uitje'', gaat Floor verder. ,,Ze komen hier samen naartoe. Van tevoren eet je antipasti met de andere bezoekers. Dan praat je met elkaar en verheug je je op de voorstelling. Daarna geniet je van de show en dan ga je weer vrolijk naar huis.' Mobiliteit is een belangrijk thema voor de ontvangst van de bijzondere groepen. Ze kunnen parkeren op Leusderend.

Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn golfkarretjes geregeld om hen naar de plek van de opera te brengen. Ze krijgen hulp om naar de twee Atria te komen waar ook een deel van de voorstelling te zien zal zijn. ,,Als het echt niet anders kan is er ook een lift, maar het gebruik van deze voorziening willen we beperken'', zegt Biesma. ,,We zorgen dat iedereen op een goede manier van deze muzikale belevenis kan genieten.''

BIJZONDERE VRIJWILLIGERS Bij de muzikale belevenis zijn ook bijzondere vrijwilligers van Downtown Leusden betrokken. Bestuurslid Ilse Vasterman legt uit wat deze mensen met een verstandelijke beperking gaan doen. ,,Jongeren van DownTown Leusden gaan hun diensten verlenen in de catering en als gastheer. Zij krijgen een goede voorbereiding. We beginnen met ze te informeren over de werkzaamheden en het evenement. Bovendien hebben we de mogelijkheid om 'het terrein' te verkennen voor de opera begint'', vertelt Vasterman.

Downtown Leusden hoopt mensen met een verstandelijke beperking zichtbaarder in de samenleving te maken. Dat kan bij de opera. ,,Ook nu weer blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking gewoon mee kunnen doen in onze maatschappij, bijvoorbeeld door te helpen bij de opera.''

SPONSOREN MAKEN HET MOGELIJK Deze speciale middag is mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van de sponsoren, zoals Fonds Samenlevingsinitiatieven Leusden, Stichting De Boom, Fundatie Luden van Stoutenburg, kfHeinfonds, Van den Muijsenbergh-Fonds, Rabo Cooperatiefonds en Stichting RCOAK. Deze sponsoren zorgen ervoor dat de bijzondere groepen een aangename middag krijgen.

De opera vindt volgend weekend plaats van 30 augustus tot en met 2 september. De vrijdag- en zaterdagavond zijn volledig uitverkocht. Voor de andere voorstellingen zijn er nog kaarten. Speciaal voor gezinnen is de zondagmiddag zeer geschikt en de toegangsprijs voor kinderen vanaf 10 jaar is zondagmiddag 5,00 euro.

Voor kaarten zie operaleusden.nl en voor vragen kunnen gemaild worden naar info@operaleusden.nl

Secretaris van Stichting Opera Leusden, Cees Floor, en Projectleider Bijzondere Groepen, Dieuwke Biesma nemen poolshoogte bij Leusderend.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie