,,We beginnen met evenwicht. Letterlijk. Dan verandert ook je geestelijke evenwicht
,,We beginnen met evenwicht. Letterlijk. Dan verandert ook je geestelijke evenwicht", vertelt John van Oosten. Arnoud J Spaaij

Bootcamp voor meer evenwicht

30 augustus 2018 om 06:19 lokaal

ACHTERVELD Wie bij bootcamp een beeld heeft van ploeterende, hijgende en door de modder kruipende sporters, kan een beetje op het verkeerde been zijn gezet. John van Oosten en Nicole Gerritsen geven namelijk bootcamp met evenwicht.

Arnoud J Spaaij

,,Bootcamp is ons doel, maar we beginnen met evenwicht'', vertelt John van Oosten. ,,Letterlijk, dan verandert ook je geestelijke evenwicht." Van Oosten (67) maakt, bij het eerste contact, gelijk duidelijk dat zijn kijk op een geestelijk en lichamelijk welzijn begint 'tussen de oren', zoals hij het uitdrukt.

LEVEN VERANDERD De maandagavond na de vakantie verzamelt een clubje mensen bij Van Oosten thuis in Achterveld. Van jong tot oud, van student tot huisvrouw en allemaal met een diversiteit aan redenen om juist hier te trainen. Janette van Eekelen leed ernstig aan de gevolgen van MS en kreeg jaren lang fysiotherapie. ,,Ik ontmoette John terwijl ik na het zwemmen het water uit strompelde. Hij kon me helpen zei hij. Nu, na twee jaar met 2 à 3 keer bootcamp per week, is mijn dagelijks leven totaal veranderd. We balanceren en oefenen. Het heeft mijn focus versterkt en blik op de wereld veranderd'', zegt Van Eekelen geestdriftig. Even later duikelt ze over een landhek en roept zelfverzekerd: ,,Dat ging goed!''

AFVALLEN De persoonlijke overwinningen volgen elkaar deze avond op. Ineke en Carol van Oeffelen komen iedere week. Carol: ,,Toen ik hier voor het eerst kwam, had ik het heel zwaar. Nu ben ik ook 10 kilo afgevallen. Dat gaat vanzelf.'' Zijn vrouw Ineke werkte aan evenwicht, maar moest ook veel angst overwinnen. Dat varieerde van zwemmen in natuurwater tot lopen over een balk. Ineke: ,,Soms riep ik: 'dat doe ik niet', maar de week erop vroeg ik me af waar ik nou zo bang voor was.''

VOOR IEDEREEN Van Oosten en Gerritsen geven samen les, al is het woord les eigenlijk een verkeerde term. Met oefeningen reiken beiden iedere cursist aan wat hij of zij nodig heeft. Met ogen dicht over een biels lopen bijvoorbeeld. Het lijkt nog eenvoudig, maar het geeft veel vertrouwen als het lukt. ,,We hebben plek voor iedereen. We beginnen niet zoals standaard met het gewicht en vetpercentage meten, maar mensen moeten vertrouwen krijgen. Dan kijk je anders om je heen en ga je anders met zaken om. Dan zet je vanzelf vet om in spieren'', zegt Van Oosten.

BEGELEIDING Van Oosten was jaren werkzaam als instructeur. Ook is hij nog altijd actief met hardlopen of inline skaten, maar hij leerde ook technieken in de vechtsport. Onder andere daar deed hij geestelijk balans op. Inmiddels geeft hij een jaar of acht bootcamptraining. Gerritsen pikte ongeveer vijf jaar geleden aan en samen begeleiden ze enkele tientallen mensen. ,,Natuurlijk, je moet het zelf wel willen. Deelnemers worden persoonlijk begeleid. We gaan niet vooruit zodat de rest moet volgen, we kijken waar en hoe we mensen kunnen helpen'', zegt Van Oosten.

Deelnemers komen uit de hele regio. Met een kleine bijdrage per keer wordt gezorgd voor materiaal. Van Oosten: ,,We doen het voor niks. Wat overblijft gaat naar Inside The Same, een stichting die hulp biedt aan albinokinderen in Tanzania."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie