Landman en Burger juichen het te sluiten Samenlevingsakkoord toe.
Landman en Burger juichen het te sluiten Samenlevingsakkoord toe. Hans Beijer

Aanpak eenzaamheid is maatwerk

10 september 2018 om 06:20 lokaal

LEUSDEN In reactie op bovenstaand interview met Erik van Beurden laten Jan Burger, lid van de SMBL-werkgroep Welzijn & Zorg en van de Participatieraad, en Marcel Landman, voorzitter van de SOL, hun licht schijnen op het thema eenzaamheid onder ouderen.

Hans Beijer

De SOL heeft binnenkort overleg met Van Beurden over het College Uitvoerings Programma (CUP). In het Samenlevingsakkoord dat de gemeente wil sluiten moet in onderling overleg geregeld worden wie welke stukjes van dat CUP mede gaat invullen. Burger: ,,Je moet een coördinerend functionaris hebben die toewerkt naar zo'n Samenlevingsakkoord en die daarna een vinger aan de pols houdt om ervoor te zorgen dat er voortgang wordt geboekt. Verder zou ik graag zien dat enkele medewerkers in het Team Samenleving van Lariks hun kennis van hoe alles georganiseerd is bij DAVA, Leusden ZeT en Alandsbeek, en van ervaringen elders, actief ten dienste stellen van bewonersinitiatieven in andere wijken om daar netwerken te creëren die mensen meer bij elkaar zullen brengen. Alleen al het stimuleren van een Burendag is een mooie prikkel om nieuwe bruggen te slaan."

HUISKAMER VAN LEUSDEN De Huiskamer wordt als een belangrijke spin in het web gezien. De teamleden kijken goed welke zorg en hulp iemand nodig heeft, terwijl zij mede door de netwerkbijeenkomsten lijntjes hebben met vrijwilligersorganisaties, zorgprofessionals, buurtorganisaties, fondsen, bedrijven die wat kunnen doen, maar ook naar Lariks.

Landman: ,,De Huiskamer kan op deze manier een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van problemen, waaronder eenzaamheid onder ouderen.'' Burger: ,,Het gaat daarbij altijd om maatwerk, want elk probleem vereist steeds een iets andere aanpak, omdat elk persoon en elke persoonlijke situatie weer net iets anders is.''

PRIORITEIT Landman en Burger juichen versterking van de onderlinge coördinatie van alle deelnemende organisaties in het te sluiten Samenlevingsakkoord toe. ,,Het zou wel fijn zijn wanneer de gemeente dit nog meer zou ondersteunen en zo laat zien dat dit hoge prioriteit heeft. Denk aan een tegemoetkoming in de vergaderkosten voor beginnende organisaties.''

Ook mooie en goedlopende initiatieven die mensen nu bij elkaar brengen zouden prioriteit moeten krijgen, omdat ze goed zijn voor de samenleving en problemen kunnen voorkomen. Denk aan ontmoetingsplek De Bron in De Smederij.

,,Dat loopt ontzettend goed, maar na drie jaar zal voor het gebouw als geheel een marktconforme huurprijs afgedragen moeten worden. Krijgt men dan de exploitatie nog wel rond? De gemeente wil dus wel aanloop, maar als het eenmaal op gang gekomen is, dan moet het allemaal budgetneutraal zijn en moet het zichzelf kunnen bedruipen. Dat betekent dat als bewoners iets willen organiseren, ze dan (veel meer) de portemonnee moeten trekken. Daarmee werp je drempels op. En het kan zelfs leiden tot een stoppen van het hele inlooppunt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie