Afbeelding
Lex van Lieshout ANP photo

Gemeenteraad verdeeld over voorstellen college

17 september 2018 om 06:24 lokaal

LEUSDEN De eerste raadsvergadering na het zomerreces duurde langer dan gebruikelijk. Tot na middernacht werd er gedebatteerd over het programma dat het college van Burgemeester en Wethouders de komende vier jaar wil uitvoeren. De oppositiepartijen D66, CU-SGP en SP waren goed voor een tiental amendementen en moties, waarvan, na soms uitgebreide discussie, het merendeel niet werd aangenomen of na discussie werd ingetrokken. Zoals verwacht kon worden, stemden de oppositiepartijen tegen de voornemens van het college met betrekking tot de plannen voor de resterende raadsperiode.

Frits van Breda

Projecten zoals het Huis van Leusden, een nieuwe sporthal, renovatie van de Hamershof en het zwembad zijn niet te vinden in het college uitvoeringsprogramma (CUP). Wethouder Wim Vos heeft financiën in zijn portefeuille. Hij bevestigt dat de aandacht de komende raadsperiode vooral uitgaat naar zaken die niet direct zichtbaar zijn. Duurzaamheid staat hoog op de agenda van het college. "We moeten zo snel mogelijk van het gas af" benadrukt de wethouder. Alle daken bedekken met zonnepanelen is niet mogelijk. Toch zal er gezocht moeten worden naar andere mogelijkheden om energie op te wekken omdat inmiddels alle nieuwe woningen niet meer beschikken over gas.

Een tweede speerpunt van het college is het sociaal domein. Om de gemeentebegroting sluitend te houden zal er 2 procent bespaard moet worden op de zorguitgaven. Hoe dat moet gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Als het aan het college ligt wordt wel de entree van Leusden zichtbaar fraaier. Zeker nu hard gewerkt wordt aan het AFAS Experience center wil ook de gemeente meewerken aan meer herkenbaarheid van Leusden.

DE KORF Hoewel het activiteitcentrum de Korf geen onderwerp is in het uitvoeringsprogramma werd het toch onderwerp van discussie. CU-SGP en D66 dienden een motie in waarin het college werd gevaagd op korte termijn te onderzoeken of er geen andere mogelijkheden zijn dan ruim € 4 miljoen uit te trekken voor een grondige renovatie van de Korf, inclusief de sporthal en theater de Tuin. Wethouder Patrick Kiel betwijfelt of hij binnen 3 maanden een passende nieuwe oplossing kan presenteren. Wel wil hij met alle betrokkenen nog eens om de tafel gaan zitten over mogelijke andere oplossingen. De motie werd daarop ingetrokken. 

ZWEMLESSEN De fractie van de SP maakte van de gelegenheid gebruik om bekende thema's weer aan de orde te stellen. Zo pleit de partij voor het weer invoeren van zwemlessen voor de groepen 3 en 4 van de basisschool. Als het aan de SP ligt kan er al volgend jaar begonnen worden met een beperk aantal scholen als proef.

Ook over het openbaar vervoer werd een motie ingediend. Eventueel zou de gemeente geld ter  beschikking moeten stellen om de oude lijn 77 weer twee keer per uur door het dorp te laten rijden. De SP stond alleen met hun twee suggesties. Het schoolzwemmen komt in de oude vorm niet terug en over de bus wordt door de gemeente nog steeds druk uitgeoefend op de provincie die verantwoordelijk is voor het busvervoer in de regio.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie