Afbeelding
Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort herdenkt executie bij Bergzicht

12 oktober 2018 om 13:31 lokaal

LEUSDEN Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, plaatst op dinsdag 16 oktober een krans bij monument Bergzicht, in de bossen bij Woudenberg. Op die dag werden in 1942 vijftien mannen door de bezetter om het leven gebracht.

Ook de burgemeester van Woudenberg, Titia Cnossen, legt een krans op de plaats van de fusillade. Kamp Amersfoort en de gemeente Woudenberg ondersteunen de herdenking, die wordt georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren. 

GEVANGENEN Twaalf van de gefusilleerde mannen waren gevangenen van Kamp Amersfoort, drie kwamen er uit de gijzelaarskampen in Sint Michielsgestel en Haaren. De meesten waren communist en afkomstig uit Amsterdam of het oosten van het land, vooral uit Deventer. Ze hadden veelal naast hun werk zoals bakker of badmeester een functie in de gemeentepolitiek, werkten bij een verboden vakbond of voor de ondergrondse communistische krant De Waarheid. 

HERDENKING De herdenking is vrij toegankelijk voor publiek. Voor aanvang van de plechtigheid verzamelen de deelnemers zich om 10.30 uur bij restaurant Bergzicht aan de Doornseweg in Woudenberg. Vervolgens begeven zij zich om 11.30 uur naar het monument. De herdenking vindt plaats om 12.00 uur.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie