Afbeelding
Frits van Breda

Voorstel appartementen Hamersveldseweg

20 oktober 2018 om 09:36 lokaal

LEUSDEN Op de agenda van de gemeenteraad stond donderdagavond  het onderwerp bestemmingsplan Hamersveldseweg 54 op de agenda. In een informatieronde konden raadsleden, maar ook andere geïnteresseerden vragen stellen of hun mening geven over het onderwerp. Er was niet gerekend op de grote belangstelling. Op het laatste moment werd de raadzaal ingericht om alle bezoekers een plaats te kunnen geven. Als het aan het college van B en W ligt,  komt er op de hoek van de Noorderinslag en de Hamersveldseweg een appartementencomplex met 17 koopwoningen  ,,Een monstrueus hoog gebouw." aldus Alexander Beets, initiatiefnemer van een actie om bezwaar aan te tekenen tegen de plannen die op tafel liggen. Hij  vroeg zich af of een dergelijk bouwwerk 'zomaar kan in Leusden'.

Frits van Breda

De plannen om op het terrein van de voormalige winkel Tuin en Dier en het aanliggende woonhuis, appartementen te realiseren is al erg oud. De huidige eigenaar, Jan van den Berg wil zijn bedrijf beëindigen en met pensioen gaan. Wethouder Erik van Beurden noemde een periode van tien jaar waarin werd overlegd over de mogelijkheden. Uiteindelijk hebben alle besprekingen geleid tot een voorstel om op het terrein een appartementencomplex te bouwen van zes verdiepingen met in totaal 17 woningen. Op de begane grond zou ruimte zijn voor 'commerciële dienstverlening' zoals een reisbureau of makelaar.

,,We hebben nu de mogelijkheid om de bestaande detailhandel op het perceel in te wisselen voor woningen", aldus wethouder van Beurden. Voordat er daadwerkelijk met de bouw begonnen kan worden zal eerst het bestemmingsplan veranderd moeten worden. Inmiddels heeft dat plan zes weken ter inzage gelegen en kon iedereen er op reageren. In die periode zijn er drie zogeheten zienswijzen ingediend, waarvan die van de heer Beets ondertekend is door een vijftigtal Leusdenaren.

HISTORISCHE KRING De Historische Kring Leusden heeft in een zienswijze laten weten dat ze niet blij is met het voorstel van de gemeente. Nieuwbouw zou moeten passen in het gebied, zowel qua oppervlakte als hoogte. Een bouwkundige toevoeging of verandering moet passen in de aanwezige stedenbouwkundige structuur  en aansluiten op de reeds bestaande gebouwen. Dat het gebouw straks hoger wordt dan de omliggende gebouwen en erg dicht staat op de Hamersveldseweg tast de cultuurhistorische waarde van het dorpsgezicht te veel aan, aldus de reactie van de vereniging.

De heer Zijp woont weliswaar niet direct in de nabijheid van het bouwperceel maar heeft toch duidelijk gemaakt dat hij faliekant tegen de plannen is. In zijn ingediende zienswijze maakt hij duidelijk dat wat hem betreft de hoogte van het appartementencomplex niet kan. "Ik krijg tranen in mijn ogen als ik er aan denk" aldus zijn reactie tijdens de bijeenkomst in het Huis van Leusden.

ENQUÊTE De heer Beets heeft zijn zienswijze in de wijk verspreid en gevraagd om te reageren op zijn mini enquête. Van de honderd brieven is de helft teruggekomen met de handtekening van burgeres die het niet eens waren met de gang van zaken. "Er is dan ook geen draagvlak voor het plan" aldus Beets tijdens de informatieronde. Hij vroeg het college een advies van de vereniging Eigen Huis over te nemen. De vereniging is van mening dat bouwprojecten zonder aantoonbaar draagvlak van omwonenden en belanghebbenden niet in behandeling genomen moeten worden.

De gemeente heeft op alle ingediende zienswijzen gereageerd en geconcludeerd dat behoudens een enkel detail geen aanleiding is om het ontwerpbestemmingsplan aan te passen.

Wethouder van Beurden moest dan ook tot de conclusie komen dat de standpunten ver uit elkaar lagen. Het standpunt van het college is duidelijk. De gemeenteraad wordt gevraagd om op 8 november een definitief besluit te nemen.
    

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie