Henry Koopman hoopt op alternatieve vormen van pleegzorg in Leusden.
Henry Koopman hoopt op alternatieve vormen van pleegzorg in Leusden. Mariska Stehouwer

Nieuwe vormen pleegzorg zoeken

25 oktober 2018 om 06:30 lokaal

LEUSDEN Voor mensen die geïnteresseerd zijn in nieuwe vormen van pleegzorg wordt er donderdag 1 november een informatieavond georganiseerd. Deze avond zal grotendeels in het teken staan van het bedenken van andere, lichtere vormen van pleegzorg. Henry Koopman is samen met zijn vrouw Jeannet pleegouder in het gezinshuis Kracht van Verschil. Sinds enkele jaren zijn zij bezig in Leusden om meer bekendheid te geven aan het pleegouder zijn en met de oprichting van het pleegoudercafé hebben zij diverse pleegouders al met elkaar in contact gebracht.

Mariska Stehouwer

,,Met de gemeente hebben wij regelmatig contact. Allereerst was het zorg om de transitie goed te laten verlopen doordat gemeenten de verantwoordelijkheid kregen voor de jeugdzorg. Zo'n anderhalf jaar geleden mocht ik vanuit het werkveld meedenken met de gemeente over zorgvernieuwingsprojecten. Ik wilde al een tijd het pleegzorgnetwerk beter neerzetten en een manier vinden om uithuisplaatsing van een kind uit het eigen gezin zoveel mogelijk te voorkomen. Soms zit een gezin (tijdelijk) in een lastige situatie en wil je met elkaar een oplossing bedenken zodat het kind nog wel thuis kan blijven wonen. Denk dan bijvoorbeeld aan dingen als wekelijks twee uurtjes met het kind op pad zodat de ouder(s) even tot rust kunnen komen of een deeltijd pleeggezin vinden waar het kind af en toe een weekend mag logeren. Eigenlijk meer maatwerk leveren." De cijfers van twee jaar geleden laten zien dat er in Leusden zestig kinderen niet meer in hun eigen gezin wonen.

VERBINDENDE ROL Vanuit het gezinshuis gaat een figuurlijke paraplu opgehouden worden voor pleeggezinnen, gezinshuisouders en gezinnen waarin ouders en kinderen in een lastige situatie zitten. ,,Anderen kunnen profiteren van onze kennis en over het algemeen hebben wij veel contacten in de wijk en regio. We willen allemaal hetzelfde, namelijk het voorkomen van een breakdown bij een kind, want elke verplaatsing zet weer een kras op de ziel. We zetten in op de preventieve kant." De rol van Koopman zal een verbindende zijn. ,,Ik hoop vooral op een koppelfunctie. Alle pleegouders wil ik de komende periode bezoeken, maar ook met potentiële pleegouders ga ik rond de keukentafel zitten om te kijken naar de eventuele mogelijkheden." Potentiële deeltijd pleegouders moeten in ieder geval geduld, tijd en aandacht hebben, geeft Koopman aan op de vraag wanneer je een pleegouder kunt worden. ,,Maar ook mededogen is belangrijk. Zonder te oordelen bied je een ander een helpende hand. En wat je afspreekt moet je ook kunnen bieden." Samenwerking heeft Koopman gezocht met Stichting Present die mede steungezinnen gaat zoeken.

Koopman heeft alle scholen en kerken aangeschreven met het verzoek om de uitnodiging te verspreiden. Samen met medewerkers van Lariks, Stichting Present en zorgaanbieders Youké en De Rading wordt er gebrainstormd over nieuwe vormen van pleegzorg. De avond wordt gehouden bij basisschool het Kla4 aan de Asschatterweg 36b. Vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar. Aanmelden kan via gezinshuis@krachtvanverschil.nl. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie