Afbeelding
Ensemble Odyssee

Avond vol 'swingende' barok

26 oktober 2018 om 06:07 lokaal

LEUSDEN Het komende Valleiconcert, op 8 november in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-Zuid, wordt een avond vol prachtige 'swingende' barokmuziek door het Ensemble Odyssee. Een muzikale ontmoeting met Johann Sebastian Bach en Georg Philipp Telemann en de bij het 'grote publiek' onbekende Johann Friedrich Fasch en Christoph Graupner.

Raymond Lesparre

Het ensemble koos de werken van deze vier componisten niet willekeurig: ze waren tijdgenoten, ze kenden en waardeerden elkaar, maar in 1722 waren zij ook alle vier in beeld om cantor (artistiek leider en dirigent) te worden van het, toen al méér dan vijfhonderd jaar bestaande Thomanerchor van de Thomaskerk in Leipzig.

De eerste keus van het kerkbestuur was Telemann, maar hij bleef liever in Hamburg, nadat hij er als organist en artistiek leider van de vijf stadskerken loonsverhoging kreeg. Tweede keus was Graupner, maar hij bleef liever kapelmeester aan het hof van de landgraaf van Hessen-Darmstadt, nadat deze hem zijn achterstallig loon betaalde én zijn loon fors verhoogde. Derde keus was Fasch, maar hij werd afgewezen en bleef kapelmeester aan het hof in Saksen-Anhalt. En zo werd Bach, als laatste keus, de 'Thomascantor' en zou dat blijven tot zijn dood in 1750...

Het Ensemble Odyssee in Amsterdam begon in 2010 als een duo van blokfluitiste Anna Stegmann (1983) en klavecinest Andrea Friggi (1979), maar sinds 2012 vormen zij met violiste Eva Saladin (1987) en hoboïst Georg Fritz (1987) de kern van het ensemble, die, afhankelijk van het repertoire, aangevuld wordt met andere musici. Bij dit concert zijn het twee violen, altviool, cello en contrabas. Het ensemble past in de lange traditie van oude muziek in ons land (denk aan de Matthäus-Passion en het Orkest van de Achttiende Eeuw) en combineert bekende met zelden of nooit gespeelde composities die tussen 1650 en 1750 ontstonden.

PRIMEUR Het concert, Leusden heeft de primeur, biedt een mooie afwisseling van orkestrale 'grandeur' en virtuoze solopartijen en is ook stilistisch bijzonder, omdat de Duitse barokmuziek in die tijd invloeden onderging van Franse en Italiaanse muziek.
Tijdens het concert klinken vrijwel nooit gespeelde werken van Telemann (Suite in e klein), Fasch (Concerto in d klein) en Graupner (Ouverture in F groot), terwijl twee bekende werken van Bach in een weinig gespeelde versie klinken: het klavecimbelconcert 'Concerto in d klein' (BWV 1052R) in een voor viool gearrangeerde versie, omdat er waarschijnlijk een origineel voor viool moet hebben bestaan. En van het tegenwoordig als Vierde Brandenburgse bekende concert in G groot is de vioolpartij overgezet naar klavecimbel.

Het concert is georganiseerd door de Stichting Valleiconcerten en begint om 20.15 uur. Bezoekers kunnen vanaf 19.30 uur naar binnen. Kaarten zijn nog te koop via kaarten@valleiconcerten.nl of via 033 4945643.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie