Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Losloopgebied nog ver weg

31 oktober 2018 om 06:49 lokaal

ACHTERVELD Hoewel ze al eerder een initiatief stopte, heeft Elwine de Weerd opnieuw hoop op de realisatie van een hondenlosloopgebied in Achterveld. Zelfs de laatste reactie van gemeente Leusden heeft haar nog niet geheel ontmoedigd.

Arnoud J. Spaaij

Twee jaar geleden namen Elwine de Weerd, Annet Scheaffner en Benna Teunissen het initiatief voor een hondenlosloopgebied. Want de dichtstbijzijnde losloopmogelijkheid is zo'n 4 kilometer van het dorp.

BURGERINITIATIEF Het initiatief voor zo'n gebied in Achterveld stierf echter een vroege dood. Na bijna anderhalf jaar overleg met de gemeente hielden de initiatiefneemsters het voor gezien en gooiden de handdoek in de ring. Murw geworden van de eindeloze procedure, die door het ambtelijk apparaat en politiek werd voorgezet, stopten de drie. Ook omdat, zoals ze aangaven, hun expertise die door gemeente Leusden verwacht werd niet toereikend was. Daarmee leek er een einde gekomen aan een burgerinitiatief.

VERKIEZINGSDEBAT Tot er in het verkiezingsdebat in februari van dit jaar door de verschillende partijen de hoop op een dergelijk gebied opnieuw werd gevoed.

De drie hondenliefhebsters gingen opnieuw in overleg met de gemeente Leusden. Wederom werd er door de gemeente een onderzoek verlangd. Nu moest worden gepeild of er gebruik zal worden gemaakt van de locatie die voor het losloopgebied genoemd wordt, namelijk een deel rond het Kerstenssportpark. 89,3 procent van de respondenten gaf aan gebruik te gaan maken van een dergelijk pad, 10,7 procent niet. Op de vraag hoe vaak het pad zou worden gebruikt, antwoordde 50,7 procent dat dagelijks te willen doen, 41,8 procent wekelijks en 7,5 procent zo nu en dan.

Dat was in mei van dit jaar. ,,Vervolgens kreeg ik het bericht dat wethouder Vos zich erover ging buigen," vertelt De Weerd. Ze gaat gefrustreerd verder: ,,Dat antwoord is net gekomen, dus weer na zoveel maanden." Op de inhoud reageert ze: ,,De gemeente blijft bereid om tot een oplossing te komen zegt ze maar legt die nu bij planontwikkelaars neer. De wethouder is terughoudend omdat er geen hondenbelasting meer zal worden geheven. Ja daarvoor zijn er ooit zes bakken neergezet voor hondenpoep. Dat is toch geen argument?"

HONDENBELASTING Wethouder Vos beaamt de reactie van de gemeente: ,,De hondenbelasting was weliswaar nooit gekoppeld maar wordt de komende 10 jaar afgeschaft. Daarmee nemen de budgetten met 20.000 euro per jaar af. Ook daarna. Bovendien, doen we wel wat wenselijk is?" Vos doelt met dat laatste op de locatie. Hij is niet overtuigd dat mensen gebruik gaan maken van de strook om het sportpark. Terwijl de enquete op verzoek van de gemeente toch boekdelen spreekt. Vos gaat verder: ,,Het is niet zo dat het niet op de focus staat. Het staat in de toekomstplannen."

Inmiddels is De Weerd nog als enige overgebleven in de initiatiefgroep omdat Teunissen en Scheaffner opnieuw gefrustreerd zijn door de gemeente. Vos daarover: ,,Jammer dat dat zo ervaren wordt. Het is tegelijkertijd lastig dit soort zaken te realiseren. Ik kan alleen het advies geven de politiek in te schakelen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie