Verschillende tijdsbeelden staan in het boek, zoals van het verdwenen en elders herbouwde kasteel Stoutenburg.
Verschillende tijdsbeelden staan in het boek, zoals van het verdwenen en elders herbouwde kasteel Stoutenburg. Van Bekkum/Van Nimwegen/Van Burgsteden

Ansichtkaarten en prenten brengen oud Achterveld tot leven

15 november 2018 om 07:07 lokaal

ACHTERVELD Een boek om in te lezen en in te kijken. Dat is de uitgave 'Oude ansichtkaarten en prenten' met daarin tal van oude prentbriefkaarten, foto's, oude landkaarten en nog veel meer. Bijna alles is ook nog eens gedetailleerd toegelicht door de drie auteurs.

Arnoud J Spaaij

De geschiedenis van de ansichtkaart is ruim 100 jaar oud. Eind negentiende eeuw begon de prentbriefkaart vooral in Duitsland aan een grote opmars. Mensen die in die tijd voor korte of langere tijd elders verblijven vinden het leuk om het thuisfront een groet te sturen. Opvallend genoeg werd die gewoonte ook in Achterveld en omgeving snel opgepikt. Zo goed dat er nu een boek van de vele uitgegeven kaarten gemaakt kon worden.

VERZAMELINGEN Gerrit van Bekkum is een van de samenstellers. Samen met Joep van Burgsteden en Wim van Nimwegen bracht hij een stuk geschiedenis van Achterveld en omgeving in kaart met oude ansichtkaarten met daarop dorpsgezichten, paden, boerderijen en andere bezienswaardigheden uit vroegere tijden. ,,Het zijn verzamelingen van ons", zegt Van Bekkum, ,,bij mij lagen er een stel omdat mijn vader en grootvader zelf kaarten uitgaven. Gezamenlijk gaven we al eerder boeken uit en daarom lagen er ook bij Wim een stel en veel kwam bij Joep vandaan. Joep ging er zelfs jaren markten voor af om wenskaarten en prenten te verzamelen."

CONTACT Toch waren de verzamelingen niet voldoende om van alleen Achterveld een ansichtkaartenboek te maken. Daarom besloten de drie auteurs al snel het gebied groter te maken. Zo werden onder andere prentbriefkaarten van De Glind, Terschuur, Kallenbroek, Asschat en Stoutenburg bijeen gebracht. Archieven werden doorgespit en verzamelaars bezocht. Van Bekkum: ,,Ja we hebben ook contacten gezocht. Aan de Barneveldse kant van Achterveld hebben we veel van verzamelaars."

KENNIS VAN ZAKEN Het boek brengt een tijdsbeeld waarin het platteland nog vooral bestond uit boerderijen. Waarvan de oogsten bij molens gemaald werden en het vervoer van de producten en mensen ging over onverharde en klinkerwegen. De auteurs hebben dan ook bij heel veel kaarten uitgebreide toelichtingen geschreven. Met kennis van zaken, want naast de verschillende archieven die werden geraadpleegd, zijn alle drie de auteurs geboren en getogen in de streek. Het luxe uitgevoerde boek kijkt en leest dan ook heerlijk weg.

Een opvallend groot deel van het 96 bladzijden tellende boek bestaat uit kaarten die afkomstig zijn uit De Glind. Vanuit het jeugddorp mochten pleegkinderen een kaartje naar huis sturen. En dat gebeurde blijkbaar veelvuldig.

TERUGBLIK Een geschiedenisboek dus, maar ook een boek vol met wetenswaardigheden uit deze tijd voor bewoners van Achterveld en omgeving. En voor families die hier hun geboortegrond hebben liggen, maar naar elders zijn verhuisd, moet het een geweldig mooie terugblik geven op het leven vanaf ongeveer 1900.

'Oude ansichtkaarten en prenten' is vanaf vandaag (donderdag) te koop voor 17,95 euro bij Spar Schouten, landwinkel De Kopermolen, de Bruna in Leusden en 'Ons' in De Glind.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie