Afbeelding
Hans Beijer

'Dit geeft mij inspiratie en energie'

18 november 2018 om 07:13 lokaal

LEUSDEN Als voorzitter van de DUWgroep weet Gerrit Wildeboer waarover hij praat. ,,Ik merk dat de DUWgroep bij veel mensen van onze doelgroep (chronische zieken en mensen met een handicap) bekend is. Wij hebben voor hen een belangrijke signaalfunctie en onze inzet wordt gewaardeerd. Ook zijn wij een volwaardige gesprekspartner voor de gemeente bij verschillende onderwerpen."

Hans Beijer

DUWgroep Leusden heeft als motto dat mensen met een handicap volwaardig, net als ieder ander, moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Dit draagt mede bij aan de bestrijding van eenzaamheid onder deze groep mensen. Waken voor een goede toegankelijkheid van winkels, openbare gebouwen, medische voorzieningen, wandelpaden en dergelijke is hierin een belangrijk speerpunt.

BELEMMERING Wildeboer: ,,Als je eenmaal voor de DUWgroep werkt, dan ga je je, als je zelf niet gehandicapt of nog niet zo oud bent, vanzelf meer verplaatsen in de praktische leefwereld van de mensen voor wie je opkomt. Als ik door de Hamershof loop en kijk naar de uitstallingen van winkels buiten, dan trek ik aan de bel als ik merk dat dit voor mindervaliden een belemmering vormt."

TOEGANKELIJK Dan komt het goed uit dat hij tevens voorzitter van de Winkeliersvereniging van De Hamershof is: ,,Het is ook in het belang van de winkels zelf dat ze voor iedereen goed toegankelijk zijn."

Of het nu gaat om het melden van loszittende stoeptegels, het behoud of de aanleg van parkeerplaatsen voor invaliden, advisering en evaluatie van de herinrichting van De Biezenkamp en De Hamershof of bijvoorbeeld het samen met de SOL organiseren van een Zorgfestival en de activiteiten van Stimulans, geconcludeerd kan worden dat de DUWgroep in de loop der jaren veel heeft bereikt en opgebouwd.

Toch maakt Wildeboer zich ook zorgen. ,,Je kunt nog zoveel betekenen en mooie plannen opstellen, alles staat of valt uiteindelijk met de bestuursleden en andere vrijwilligers die zich actief willen inzetten voor de DUWgroep. Momenteel worden met name een goede secretaris en iemand die onze site en onze digitale klussen kan verzorgen node gemist."

INSPIRATIE Inspiratie. Maar hoe vind je die? Als geen ander weet hij hoeveel inspiratie en energie te ontlenen is aan waardevol vrijwilligerswerk. ,,Kort geleden kregen wij als DUWgroep het voor elkaar dat wij een slechtziende vrouw, ter plekke, mochten laten vertellen aan de uitvoerder en mensen van de gemeente, waar zij behoefte aan heeft bij de herinrichting van 't Erf en ten aanzien van de bereikbaarheid van het nieuwe gemeentehuis. Het mooie was dat iedereen na afloop blij was met deze ontmoeting: de vrouw omdat zij zich heel serieus genomen voelde, de uitvoerder en de gemeente omdat zij wilden leren van haar opmerkingen en ervaringen. En ikzelf omdat ik weer eens merkte hoeveel positieve en praktische weerklank onze inzet teweeg kan brengen; een heel fijn gevoel."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie