Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Al 64 jaar in parochiekoor

24 november 2018 om 06:44 lokaal

ACHTERVELD Joep van Burgsteden heeft ongetwijfeld een uniek record gebroken. Hij zong maar liefst 64 jaar mee in het koor van de parochie in Achterveld. Nu moet hij wegens zijn gehoor het zingen overlaten aan anderen.

Arnoud J Spaaij

Het record komt ter sprake als Joep van Burgsteden (86) zijn vertrek bij het koor toelicht. ,,Hoe oud het koor precies is weet ik ook niet", zegt Van Burgsteden bedachtzaam, ,,het werd vroeger niet bijgehouden en in elk geval bestond het allang toen ik erbij kwam in '54."

ORGEL Van Burgsteden stopt dan wel met zingen omdat zijn gehoor het nu wat laat afweten, hij heeft nog heel wat herinneringen paraat. ,,De parochie werd opgericht in 1674, maar ik denk niet dat het koor er vanaf het begin was. De voorgangers stonden in die tijd natuurlijk nogal ver van het kerkvolk af." Grote veranderingen in de kerk, grotendeels als koorlid, maakte Van Burgsteden mee. ,,In 1948 kwam er een orgel in de kerk. Daarvoor gebruikte men een harmonium", met een glimlach voegt hij toe: ,,Toen zong ook al niemand mee."

In het begin verzorgde het koor drie keer in het weekeinde de muzikale delen van de diensten in de dorpskerk, want op zaterdag en zondag was er ook nog 's avonds lof, naast de dienst op zondagmorgen.

SEMINARIE Toen Van Burgsteden koorlid werd, werd er vooral Latijn en Gregoriaans gezongen. ,,Ja, ik was samen met de dirigent de enige die wist wat we zongen", zegt Van Burgsteden lachend. ,,Ik zat zes jaar in Apeldoorn op het seminarie. Maar je was daar in beton gegoten. Dat was niks, ik ben nogal een vrijbuiter. De enige leraar die me wel beviel vertelde in de les tijdens sterrenkunde over andere planten. Daarop greep de leiding in." Van Burgsteden werd geen priester dus. Wel studeerde hij nog een jaar bij de Kruisheren in Amersfoort. Zo vergaarde hij dus ruime kennis van talen en had hij aardig wat voor op de andere koorleden.

VROUWEN De toelating van vrouwen in het koor zorgde voor een grote ommezwaai. ,,We hadden vanaf dat moment veel meer bereik in toonhoogtes. Een grote aanwinst was dat", vindt Van Burgsteden nog steeds.

Na het Tweede Vaticaans Concilie in de jaren zestig ging het koor ook Nederlandstalig zingen. Dat gaf ook een totaal andere wending aan het repertoire van het koor in Achterveld. ,,In het Nederlands zijn er veel mooie liederen", zegt Van Burgsteden maar er is ook een minpuntje: ,,Er is ook wel het een en ander verloren gegaan. En daar wordt nu gewoonweg geen aandacht meer aan gegeven."

ERELID Na zijn besluit om te stoppen met zingen kijkt Van Burgsteden toch heel tevreden terug. ,,Klagen helpt niks", zegt hij optimistisch, ,,en de bijeenkomst met de koorleden bij mijn afscheid deed me goed." Gerrit Kroeze nam het voorzitterschap over van Van Burgsteden. Hij mocht Van Burgsteden benoemen tot erelid. Het eerste erelid van het koor zover bekend. Zo blijft Van Burgsteden welkom bij de activiteiten van de koorvereniging. Het voegt bovendien een welverdiende titel toe aan zijn imposante koorlidcarrière.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie