Na 37 jaar in het bestuur van SV Achterveld vindt Toon Hak het welletjes. Vergaderen hoeft niet meer voor hem, actief voor de club blijft hij wel. ,,Laat mij maar doen.
Na 37 jaar in het bestuur van SV Achterveld vindt Toon Hak het welletjes. Vergaderen hoeft niet meer voor hem, actief voor de club blijft hij wel. ,,Laat mij maar doen." Foto Rinus van Denderen

Toon Hak na 37 jaar uit bestuur SV Achterveld

22 november 2018 om 06:32 Sport/sport

ACHTERVELD Toon Hak speelde er in het weiland en nu voetbalclub Achterveld er is gevestigd, 'speelt' Hak vrolijk door. Hij is het manusje van alles en stopt na 37 jaar met zijn bestuurlijke functies. ,,Ik wil niet meer vergaderen; laat mij maar doen."

Jeroen van der Veer

Als kleine jongen bracht Toon Hak zijn uurtjes door tussen de koeien op het weiland. Was zijn vader aan het melken, dan was de kleine Hak niet ver bij hem uit de buurt. Grote kans dat de Achtervelder dan ook een bal aan zijn voet had. De liefde voor zijn woonplaats zat er al vroeg in en werd alleen maar groter toen hij in aanraking kwam met de lokale voetbalvereniging.

Wie nu het sportcomplex op Sportpark Kerstens bekijkt, ziet veel van Haks werk. Niet dat hij dit zo graag wil vertellen, maar diep van binnen is de hardwerkende alleskunner er best trots op. Is er een klusje dat gedaan moet worden? Hak steekt zijn hand wel weer op. Deze eigenschap kreeg de inmiddels 63-jarige van huis uit mee en het is er nooit meer uitgegaan. ,,Dat is misschien ook wel typisch Achtervelds. Niet lullen, maar doen."

BESTUURLIJKE FUNCTIE Toch heeft Hak ook flink wat gepraat bij de voetbalvereniging, maar niet voordat hij zelf spelend lid was. Op zijn achttiende begon hij pas met de teamsport en anderhalf jaar later stond hij met zijn broers in het eerste elftal. ,,Machtig mooi vond ik dat. Maar goed, toen kwam die knie. Slijtage denk ik. Vijf jaar later moest ik helaas stoppen."

Doordat ze bij de vereniging al direct door hadden dat Hak van doorpakken houdt, werd hem gevraagd om in het bestuur te komen. Een vraag die hij niet met 'nee' kon beantwoorden. ,,Iemand moet het doen, hé", zegt Hak nu lachend. ,,Ik was er toch vaak te vinden en vrijwel altijd met iets bezig. Dan kon ik die bestuurlijke functie ook wel oppakken."

SCHOUDERS ERONDER De bezigheden volgen elkaar vervolgens in moordend tempo op. Noem iets en Hak heeft het gedaan. Zo'n veertig jaar kantinedienst staat er op zijn cv, de kaartavonden worden door de Achtervelder georganiseerd, hij beheert de sleutel van het complex en moet 's nachts zijn bed uit als het alarm afgaat en ga zo maar door. ,,Alles voor het clubje, hé", glundert de zestig-plusser. Die clubliefde is voelbaar. Zelfs als 's nachts zijn telefoon gaat en er iets aan de hand is op de vereniging. ,,Dat is in al die jaren zo'n zestig keer gebeurd. Er zijn diverse inbraken geweest, maar ook vernielingen. Verschrikkelijk. Waren alle ruiten eruit en ook in de kantine was van alles gemold."

Maar SV Achterveld zou SV Achterveld niet zijn als het er weer bovenop kwam. ,,Schouders eronder en knallen met z'n allen. Binnen no-time was alles weer gemaakt. Of ik wel eens zo'n knaap heb betrapt? Helaas niet."

KUNSTGRAS Ook vervulde Hak in totaal 27 jaar de functie als leider bij het tweede elftal en daaraan koestert hij warme herinneringen. De kampioenschappen noemt hij hoogtepuntjes in zijn tijd bij SV Achterveld, maar echte successen boekte hij rondom het complex. De aanleg van het kunstgrasveld bijvoorbeeld. ,,De gemeente zei dat er te weinig tijd was om tot realisatie over te gaan. Toen hebben wij met wat mannen gezegd dat wij dit wel konden oppakken en zo gezegd, zo gedaan. Binnen vier maanden werd er op gespeeld."

ZONNEPANELEN Dat doorpakken deed Hak ook bij de zonnepanelen. Op zijn werk hadden zij dit ook en Hak zag dit ook graag bij SV Achterveld. ,,Een grote investering, maar ik kreeg de club wel achter mij. Inmiddels ligt het op het dak en daar ben ik best trots op."

VELDEN KEUREN In totaal maakte Hak dertig bestuursleden mee, vijf voorzitters en twaalf hoofdtrainers. Een flink aantal, maar daar zal niemand bij komen. Hak vindt het namelijk mooi geweest en legt na 37 jaar zijn bestuurlijke functies bij SV Achterveld naast zich neer. Verdwijnen doet de fanatiekeling echter niet, want zijn clubhart is groot. ,,Ik wil alleen af van die verplichte vergaderingen. Ik ben een typische Achtervelder en wil niet lullen, maar doen. Neem bijvoorbeeld de verlichting op veld drie. Daar moest toentertijd lang over gesproken worden, maar wij hebben op een gegeven moment gewoon zo'n paal neergezet. Nee, dat praten is niets voor mij."

De rol als consul blijft Hak wel behouden en zodoende keurt hij wekelijks het veld en bepaalt hij of erop gevoetbald mag worden. Of dit boze blikken oplevert als hij de leden een 'nee' moet verkopen? ,,Welnee. Ze begrijpen het. Ik ben ook een voetbaldier en wilde altijd voetballen, maar het moet wel verantwoord blijven. Dat beseffen zij gelukkig ook."

CLUBLIEFDE Door het besluit heeft Hak straks iets minder tijd over, al zal hij ongetwijfeld op vragen vanuit de club toch 'ja' zeggen en staat hij weer vooraan als er een klusje gedaan moet worden. ,,Het is en blijft je club, hè. Als ik iets kan doen, doe ik het en ik vind het daarnaast nog veel te leuk om te doen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie