De aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en kindermishandeling.
De aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en kindermishandeling. Lariks

Nieuwe aandachtsfunctionarissen ontvangen certificaat

12 december 2018 om 06:21 lokaal

LEUSDEN Professionals uit Leusden hebben de training Aandachtsfunctionaris Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling met succes afgerond. Uit handen van wethouder Patrick Kiel ontvingen ze het certificaat van de training.

Aandachtsfunctionarissen spelen binnen organisaties die werken volgens de Meldcode een belangrijke rol. Zij zorgen voor kennisoverdracht in de organisatie en coördineren het signaleringsproces, de verwijzing en de zorg bij een vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling.

De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan waarin staat hoe bijvoorbeeld een huisarts, leerkracht of hulpverlener moet omgaan met het signaleren en melden van (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling. In Nederland hebben elk jaar bijna 120.00 kinderen en 200.000 volwassenen ermee te maken. Ondanks de aantallen heerst er een taboe.

Slachtoffers willen of kunnen er niet over praten en voor mensen uit hun omgeving die een vermoeden hebben, geldt vaak hetzelfde. Ze weten niet wat te doen.

Aandachtsfunctionarissen zijn getraind in het begeleiden en coachen van collega's bij het signaleren en bij het nemen van de stappen van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Niet voor niets adviseert de overheid organisaties een aandachtsfunctionaris aan te stellen, om de aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling én de handhaving van de wet te waarborgen.

SIGNALEN Wethouder Patrick Kiel: ,,De term Meldcode kan geassocieerd worden met klikken en zo is het zeker niet bedoeld; je meldt een vermoeden omdat er hulp beschikbaar is. Hoe eerder signalen worden opgepikt des te beter. Laat melden om te helpen dus de insteek zijn."

De deelnemers zijn van Dandelion Kinderopvang, de GGD, de leerplichtambtenaar van Leusden, consulenten van Lariks en een POH GGZ van Leusden en Achterveld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie