Afbeelding
Frits van Breda

Vrijwilligerstrofee naar schoolvoetbal

23 december 2018 om 19:55 lokaal

LEUSDEN De Vrijwilligerstrofee 2018 van de gemeente Leusden is uitgereikt aan de stichting schoolvoetbal Leusden-Achterveld. De prijs, die vergezeld gaat van een cheque ter waarde van € 1000,- werd de zaterdag voor kerst uitgereikt door wethouder Erik van Beurden. Een aanmoedigingsprijs, beschikbaar gesteld door AFAS, ging naar de stichting DownTownLeusden.

Frits van Breda 

Al vanaf 1973 wordt er elk jaar, in de paasvakantie, een schoolvoetbaltoernooi georganiseerd voor kinderen van basisscholen in Leusden en Achterveld. In de 45 jaar dat het sportieve evenement wordt gehouden is het aantal deelnemers verviervoudigd. "Een achttal bevlogen vrijwilligers organiseert het toernooi al jaren met veel passie" aldus de jury.  Behalve de organisatoren zijn er elk jaar ook zo'n 25 scheidsrechters, 60 teamcoaches en andere vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden. Voorzitter Ronald Besseling ziet de prijs als een waardering voor de inspanning van alle vrijwilligers die bij het toernooi zijn betrokken.

AFAS doet al enkele jaren mee aan het feestje rond de bekendmaking van de winnaars. Het bedrijf heeft haar naam verbonden aan de 'Aanmoedigingsprijs'. Dennis van Velzen, directeur projectontwikkeling van het bedrijf mocht voorzitter Ilse Vasterman van DownTownLeusden de bokaal en geldprijs overhandigen. Het comité dat de uiteindelijke winnaars vaststelt prijst de stichting vanwege het maatschappelijk initiatief met een groot sociaal karakter.

DownTownLeusden streeft ernaar mensen met een verstandelijke beperking een plaats te geven in de samenleving. Het bestuur zoekt en vindt stage- en werkplekken voor de doelgroep. Inmiddels zijn de 'sprokkelstagedagen' in Leusden bekend geworden. Tijdens zo'n dag kunnen stagiaires met een verstandelijke beperking een dag 'werken' op diverse plekken. Voor zowel de stagiaires als de ondernemers een waardevol en leerzaam moment, aldus de jury.

De Leusdense Vrijwilligerstrofee wordt al sinds 2001 elk jaar uitgereikt. De toenmalige wethouder welzijn, Evelien Blom, vond destijds dat Leusden iets moest doen om, in het door de Verenigde Naties uitgeroepen 'Jaar van de Vrijwilliger' aandacht te besteden aan de vrijwilligers in de gemeente. Het resultaat was een groot feest in alle zalen van de Korf. Mevrouw Blom is als voorzitter van de jury nog steeds betrokken bij het uitreiken van de vrijwilligersprijs. Ook de Korf nodigt genomineerde en andere vrijwilligers uit voor de lunch als de prijzen worden uitgereikt.

Om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse vrijwilligers- of aanmoedigingsprijs kunnen stichtingen, verenigingen of een gevestigde groep van vrijwilligers zichzelf aanmelden. Het invullen van een formulier is voldoende.  Sinds er geen sportgala meer wordt georganiseerd komen ook sportverenigingen in aanmerking voor één van de twee trofeeën. Vreemd genoeg wordt daar niet veel gebruik van gemaakt. Dit jaar kon de jury een keuze maken uit slechts twintig inzendingen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie