Afbeelding
Mariska Stehouwer

Groei van Leusdense wijkinitiatieven

28 december 2018 om 06:36 lokaal

LEUSDEN Begin dit jaar startten in Leusden twee wijkinitiatieven die regelmatig aandacht kregen in de Leusder Krant. In deze laatste editie van 2018 een terug- en vooruitblik met Bonnie van Vugt van de Bron van Leusden en Martijn Kleppe van de wijkvereniging LeusdenZeT.

Mariska Stehouwer

Begin dit jaar startten in Leusden twee wijkinitiatieven die regelmatig aandacht kregen in de Leusder Krant. In deze laatste editie van 2018 een terug- en vooruitblik met Bonnie van Vugt van de Bron van Leusden en Martijn Kleppe van de wijkvereniging LeusdenZeT.

De Bron van Leusden is een initiatief van het Leger des Heils en Abrona met als insteek om zoveel mogelijk kwetsbare en eenzame bewoners uit hun huis te krijgen. De Bron van Leusden is gevestigd in De Smederij aan de Hoefijzer 18. Leusden ZeT is als wijkvereniging opgericht door bewoners van de wijken Leusden-Zuid en de Tabaksteeg. Regelmatig wordt hier samenwerking gezocht met de exploitanten Daan de Man en Paul van der Spaa van het horecagedeelte Maxima's in MFC Antares.

De donderdagmiddag staat in het teken van creativiteit bij de Bron van Leusden. Een stagiaire loopt haar maatschappelijke stage en maakt met een aantal vrouwen kerstversieringen. Elvira de Kok van Gar8age is aanwezig en maakt van afvalpapier nieuwe creaties. Wie mee wil doen kan zo aanhaken. De 95-jarige mevrouw Pellis is heel geconcentreerd bezig met aquarelverf. Sinds vier jaar woont zij in Leusden. ,,Nu woon ik in de buurt van mijn dochter. Nieuwe ontmoetingen zijn op mijn leeftijd wel lastig en daarom ben ik zo blij met deze plek. Elke donderdag kom ik hier langs en ga ik fijn schilderen. Ik voel mij hier echt thuis."

Ook is er een breigroep actief die sjaals en mutsen maakt voor de daklozen in Amersfoort. Henny ten Donkelaar had vele bollen wol beschikbaar voor dit doel. ,,Ik heb contact gezocht met Bonnie (coördinator Bonnie van Vught - red.) en we zijn hier begonnen met breien. Inmiddels hebben we zoveel gebreid dat de daklozen van organisatie Kwintes en het Leger des Heils allemaal voorzien zijn van een warme sjaal en/of muts." ,,Dat is wat wij graag zien", geeft Van Vugt aan. ,,Een inwoner die een idee heeft en bij ons langs komt om te zien wat er voor mogelijkheden zijn."

In de relatief korte tijd dat de Bron van Leusden bestaat is er al een goed gevulde agenda ontstaan. Daaronder ook bestaande activiteiten uit de tijd van 't Binnenhuys, zoals het wandelen en koken met elkaar. ,,Eenmalige projecten komen ook steeds vaker voor, zoals onlangs de Mantelzorgdag. Dat was echt een mooie integratie met de ondernemers hier in het pand. Als iedereen in zijn of haar omgeving eens om zich heen kijkt en net die ene persoon, die veel achter de gesloten deur zit, meeneemt naar de Bron, dan kan dat voor hem of haar een heel nieuwe wereld betekenen."

Om die reden zou de coördinator Van Vught het fijn vinden als er nieuwe vrijwilligers binnenkomen die een luisterend oor kunnen bieden voor een ander. ,,Denk bijvoorbeeld aan mensen die moeten re-integreren. Voor een paar uur per week zou je hier heel waardevol kunnen zijn." Voor 2019 heeft Van Vugt nog wel wat plannen. ,,Zo zou ik ook weer graag een rouw- en verliesgroep starten. Niet alleen het overlijden, maar ook een scheiding of het uit huis gaan van een kind geeft gevoelens van verlies. Hier op een laagdrempelige manier met elkaar over praten is heel waardevol."

Een ouderwets prikbord gaat in gebruik genomen worden. ,,Wij worden weleens benaderd voor praktische hulp waar de Wensboom niet aan kan voldoen. Tijdelijk een hond uitlaten omdat iemand plots in het ziekenhuis is opgenomen. Een boodschapje doen voor een zieke. Wat kan iemand bieden en wat heeft iemand nodig? Als we op die manier vraag- en aanbod bij elkaar kunnen brengen is dat fijn."

De wijkvereniging Leusden ZeT werd gelanceerd tijdens het drukbezochte wijkfeest Vier de Lente in maart 2018. Doel van de vereniging is activiteiten en bewonersinitiatieven ondersteunen, belangen behartigen van wijkbewoners en informeren van wat er in de wijk plaatsvindt. Martijn Kleppe kijkt terug op 2018: ,,Geweldig, intens en pittig. Als je ziet hoeveel mensen er in beweging zijn gekomen, dan is dat een geweldig resultaat. Een minecraftwedstrijd, de droneworkshop, de creatieve workshops, haak- en breicafé, koffie-ochtenden en een APK-keuring voor fietse, van alles was er te doen. Trots ben ik op de variatie die zichtbaar is in het aanbod, omdat die ook een afspiegeling van de wijk zijn. Van jong tot oud en voor iedereen. In 2019 wil de vereniging vooral meer naamsbekendheid realiseren, maar ook fysiek meer aanwezig zijn. Met een maandkalender en mogelijk komen er nog extra informatiepunten in de wijk zelf. Ook zijn we bezig om een vaste plek te organiseren in Antares. Dit kost veel overleg met de WSL en Maxima's maar het vervolg ziet er goed uit. Met een fysieke plek zijn we veel zichtbaarder voor de wijkbewoners." Trots is Kleppe ook op de nominatie voor de Vrijwilligerstrofee 2018. ,,Dat geeft toch de waardering weer voor al het werk dat onze vele vrijwilligers verzetten."
Samen met de vele activiteiten die door De Man en Van der Spaa georganiseerd worden, bruist het MFC Antares meer dan voorgaande jaren. De Man: ,,We willen nog veel meer activiteiten en markten met elkaar organiseren op het Maximaplein. Er zit zoveel potentie in het plein en de wijken."

Optreden van violisten tijdens het goed bezochte wijkfeest Vier de Lente, in maart van dit jaar.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie