Afbeelding
Cartoon: Sameer Khaliliii

Vergrijzing brengt meer gevallen van Alzheimer

3 februari 2019 om 07:03 lokaal

LEUSDEN De vergrijzing van onze samenleving zal de komende decennia een grote vlucht nemen. Het aandeel ouderen (65 +) in de totale bevolking en het absolute aantal ouderen zal flink toenemen. Dit komt niet alleen doordat de naoorlogse en omvangrijke babyboomgeneratie in rap tempo de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder bezig is aan te vullen, maar ook door de toegenomen levensverwachting.

Hans Beijer

Mensen worden steeds ouder en overlijden steeds meer aan typische welvaartsziektes (hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, COPD en obesitas). Mede als bijeffect van deze ziektes, lijden ook steeds meer mensen aan een vorm van dementie. Dementie is de komende jaren de hardst groeiende doodsoorzaak van ouderen, zeker ook in een sterk vergrijzende gemeente als Leusden.

ALZHEIMER Iedere oudere heeft wel eens last van afname van het kortetermijngeheugen en het zoeken naar woorden en namen. Pas wanneer de hersenen structureel, onomkeerbaar en in toenemende mate informatie niet meer goed kunnen verwerken, spreken we van dementie, waarvan de meest voorkomende en bekende vorm de ziekte van Alzheimer is. Dat gaat meestal gepaard met kleine gedragsveranderingen door een combinatie van factoren, zoals een afname van het kortetermijngeheugen, niet goed meer kunnen rekenen en met geld omgaan, een slechter oriëntatievermogen, moeilijker een gesprek kunnen volgen, naar woorden en namen zoeken en slechter worden in het maken van plannen of het op een rijtje zetten van dingen. Gaandeweg leiden deze veranderingen tot het verlies van zelfstandigheid en de vertrouwde manier van leven, een vaak pijnlijk en zwaar proces voor zowel de mensen met dementie als voor de partner, de kinderen en de mantelzorger die hun dierbare geleidelijk verliezen als de persoon zoals die was.

AANDACHT Door de ingrijpende gevolgen van dementie voor de samenleving is er steeds meer aandacht voor mensen met dementie en degenen die dagelijks met hen te maken hebben of voor hen zorgen (partner, mantelzorger, 'maatjes', verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers). Zo kan men in Leusden bij Lariks terecht met vragen over mogelijkheden voor dagbesteding en wordt daar regelmatig de training 'Omgaan met dementie' voor mantelzorgers gehouden. Denk ook aan het maandelijkse Alzheimer Café Amersfoort/Leusden voor mensen met dementie, hun naasten, mantelzorgers en belangstellenden.

De King Arthur Groep zet zich in diverse gemeenten in midden Nederland in voor mensen met geheugenproblemen. Mensen die behoefte hebben aan dagstructuur, sociale contacten, informatie en het leren omgaan met de ziekte vinden hier een luisterend oor.

Er zijn onder meer kleinschalige ontmoetings- en activiteitencentra opgericht, waarvan er één komt in het gebouw van de Oude Bibliotheek in Achterveld. Het moet een laagdrempelige, warme en huiselijke omgeving worden voor mensen met geheugenproblemen en (beginnende) dementie die nog in de thuissituatie wonen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie