In Malawi kwam Daniel Laclé in contact met leeftijdgenoten en  kinderen, onder meer om het belang van onderwijs te benadrukken.
In Malawi kwam Daniel Laclé in contact met leeftijdgenoten en kinderen, onder meer om het belang van onderwijs te benadrukken. Privé

Daniel Laclé (15) loopt mee in protestmars in Malawi

30 maart 2019 om 07:27 lokaal

LEUSDEN Met Edukans, een ontwikkelingsorganisatie, mee naar Malawi om daar mee te doen aan het project Going Global. De vijftienjarige Daniel Laclé greep de kans toen deze zich voor deed en keerde onlangs terug met veel mooie ervaringen.

Mariska Stehouwer

Bijna elk jaar is er een selectieprocedure voor deelname aan Going Global waarbij leerlingen met leeftijdsgenoten in een ontwikkelingsland in gesprek gaan. Daniel kende Malawi al uit de verhalen van zijn moeder die er ooit een rondreis maakte. Omdat hij geïnteresseerd is in andere culturen besloot hij de sprong te wagen en mee te doen aan de selectie. Samen met schoolgenoot Mara werd hij uitgekozen om mee te gaan naar Malawi. ,,Naast de motivatiebrief moesten we ook een filmpje in het Engels opnemen en werden er nog gesprekken gevoerd. Er volgde daarna een voorbereidingsweekend in Austerlitz om kennis te maken met elkaar en een trainingsdag en informatiemoment voor ouders.”

WARM WELKOM Daniel vertrok met twintig leerlingen, zes docenten en vier begeleiders uit Nederland. Op de bestemming werden de leerlingen gekoppeld aan een leeftijdsgenoot van hetzelfde geslacht waar ze de hele week mee optrokken. ,,Samen volgden we life skill lessen, maar hadden we ook kringgesprekken met elkaar. Het was de bedoeling dat we na ons bezoek aan Malawi onze reis en ervaringen verder delen in Nederland onder leeftijdsgenoten door middel van presentaties en filmpjes dus daar hebben we ook veel gefilmd.”

Daniel ontdekte waarom Malawi het warme hart van Afrika wordt genoemd, toen hij met de groep aan kwam bij een weeshuis. ,,Plots kwam er een groep vrouwen van alle leeftijden aangelopen en zij begonnen te zingen en te dansen. Je kan niet anders dan meedoen met elkaar. Je spreekt elkaars taal niet maar dat was op dat moment niet nodig, we kregen een warm welkom.”

ZWANGERE MEISJES In Malawi is het gebruikelijk dat onderwijs stopt voor onder anderen zwangere meisjes en hun partners omdat zij dan voor het gezin moeten zorgen.

,,Onderwijs is juist de sleutel tot alles. Door de komende verkiezingen hadden wij een speciaal programma waarbij wij met een protestmars hebben mee gelopen om aandacht te vragen voor het onderwijs. Tijdens de daaropvolgende ceremonie hebben we de minister van onderwijs ontmoet en met behulp van toneel en liedjes hoopten wij onze boodschap over te brengen.”

INTENS BELEEFD De gehele week waren er geen mobieltjes in de buurt en dus ook geen contact met familie en vrienden. ,,We hebben die periode heel intens met elkaar beleefd. Ik zou het zo weer doen. Voor mijn eigen bewustwording heeft het veel betekend, maar ook voor de mensen daar om te weten dat er anderen zijn die om hen geven en een stukje verbetering willen doorvoeren.”

Er komt nog een terugkomdag voor de gehele groep en de gemaakte filmpjes zullen na montage online verspreid gaan worden. Meer informatie: www.edukans.nl.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie