Afbeelding
Petershotnews.nl

'Veroordeling dodelijke aanvaring Vinkeveense Plassen in stand laten'

2 april 2019 om 13:12 lokaal

LEUSDEN De veroordeling van een verdachte wegens het veroorzaken van een dodelijke aanvaring op de Vinkeveense Plassen in 2014 dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vegter de Hoge Raad in zijn conclusie die vandaag is gepubliceerd. Bij het 'speedbootdrama' kwamen Leusdenaren Johan Koetje en Ernst Noordijk om het leven. Twee andere Leusdenaren overleefden de aanvaring.

Op 2 augustus 2014 vond rond 22.40 uur op de Vinkeveense Plassen een aanvaring plaats tussen een door de verdachte Arnoud H. uit Oosterbeek bestuurde speedboot en een sloep.
Het hof veroordeelde de verdachte wegens het door roekeloosheid veroorzaken van de dodelijke aanvaring en het als schipper opzettelijk niet nakomen van de op hem rustende verplichting tot hulpverlening na het ongeval. Roekeloosheid is de zwaarste vorm van schuld. Het hof legde de verdachte een gevangenisstraf van vijf jaar en een ontzegging van de vaarbevoegdheid van vijf jaar op. De verdachte was het hiermee niet eens en stelde beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

In cassatie wordt door de advocaten van de verdachte onder meer geklaagd over het oordeel van het hof dat de verdachte roekeloos is geweest. Volgens de advocaten wordt niet voldaan aan de hoge eisen die worden gesteld aan het bewijs van roekeloosheid.

ROEKELOOSHEID In de visie van de AG gaan de cassatieklachten van de verdachte niet op. Zo heeft het hof volgens de AG toereikend onderbouwd dat sprake was van roekeloosheid. Het hof heeft daartoe onder meer vastgesteld dat de verdachte in het donker met zijn onverlichte, grote en zware speedboot heeft gevaren met ruim zes keer de ter plaatse geldende maximumsnelheid, terwijl de verdachte verkeerde onder invloed van ongeveer drie maal de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol.

Daarbij had de verdachte er volgens het hof onder meer rekening mee te houden dat het die avond drukker zou zijn op het water dan anders en dat er verkeer kon komen van de kant waar de sloep vandaan kwam.

Verder hebben advocaten namens benadeelde partijen klachten ingediend over de beslissing van het hof op hun verzoeken om schadevergoeding. Deze klachten zijn volgens de AG niet gegrond. De AG adviseert de Hoge Raad dan ook alle cassatieklachten te verwerpen en het arrest van het hof in stand te laten. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie