Groenten
Groenten StoereKost

Eigenaren gezocht voor bio-boerderij

4 april 2019 om 07:02 lokaal

LEUSDEN Milieuorganisatie CML is benieuwd of er in Leusden belangstelling is voor het opzetten van een Herenboerderij, een concept dat op verschillende plekken in Nederland gestalte krijgt.

Herenboeren houdt in dat een coöperatie van een aantal huishoudens een professionele boer zoekt om de dagelijkse leiding en uitvoering op zich te nemen van een kleinschalig gemengd bedrijf. Daartoe wordt een stuk grond gepacht en zaaigoed, dieren en apparatuur aangekocht.

Op de herenboerderij worden zo'n veertig soorten groente en ook fruit als peren, pruimen en appels geteeld waarbij biologisch wordt gewerkt. Ook zijn er scharrelvarkens, kippen en runderen voor de flexitariërs onder de leden. De vegetarische aandeelhouders betalen een lagere contributie per maand. Door deze productiewijze ontstaat een sterke band met de herkomst van ons voedsel. Ook de educatieve functie is erg belangrijk. Kinderen leren weer waar hun voedsel vandaan komt. Doordat de tussenhandel er niet meer aan te pas komt is het voor iedereen betaalbaar.

Belangstellenden kunnen reageren op de site www.cmlleusden.nl of mail naar coöperatie Herenboeren Soest via soest@herenboeren.nl. Dichtbij Leusden is Herenboeren Soest gestart met de opzet van een coöperatie. Leusdenaren kunnen hierbij aansluiten. Maar het is ook denkbaar dat er genoeg draagvlak is voor kringlooplandbouw in Leusden. Daarvoor is wel een nieuwe groep kartrekkers nodig.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie