Henry en Jeannet Koopman runnen met veel toewijding Gezinshuis Kracht van Verschil in Leusden; daarnaast bieden zij graag kennis en ondersteuning binnen dit vakgebied.
Henry en Jeannet Koopman runnen met veel toewijding Gezinshuis Kracht van Verschil in Leusden; daarnaast bieden zij graag kennis en ondersteuning binnen dit vakgebied. Lotte Terlouw

Pleegzorg Leusden in opmars

6 april 2019 om 07:59 lokaal

LEUSDEN Sinds de overgang van de Zorg naar de gemeente krijgt pleegzorg meer aandacht in de Leusdense samenleving. Veel mensen zijn beperkt bekend met deze problematiek, daarom wordt met dit artikel en via de collecte van Nationaal Fonds Kinderhulp aandacht gevraagd voor kwetsbare kinderen en pleegzorg in Leusden.

Er is altijd vraag naar pleeggezinnen om kinderen binnen gezinsvormen te kunnen laten opgroeien. Daarvoor is bekendheid nodig met hoe dit leeft, waar al pleegzorg wordt gegeven of wie daarover met vragen worstelt. Henry en Jeannet Koopman runnen sinds 2014 met veel toewijding Gezinshuis Kracht van Verschil. Zij begeleiden vier pleegkinderen op hun weg naar zelfstandigheid.

GEZINSPARAPLU LEUSDEN Moeilijkheden leiden er vaak toe dat een pleegkind niet in het pleeggezin kan blijven. Met praktische ondersteuning wordt dit soms voorkomen. Daarom hebben Henry en Jeannet de Gezinsparaplu Leusden opgezet waarmee zij vooral steun, coaching en praktische hulp bieden. Dit is een oproep aan ieder die een goed gesprek over pleegzorgervaringen en -mogelijkheden wil voeren en aan mensen die binnen hun kring willen wijzen op deze mogelijkheid.

DEELTIJDPLEEGZORG Het is niet gemakkelijk om voltijds pleegouder te zijn en niet elk huishouden is daarvoor geschikt. Daarom is er ook vraag naar deeltijdpleegzorg. Er zijn Leusdenaren die tijd en mogelijkheden hebben om een kind op regelmatige basis extra aandacht te geven. Via een intake wordt dan graag gezocht naar een juiste match.

PLEEGOUDERCAFÉ Het pleegoudercafé (3x per jaar) laat pleeg- en gezinshuisouders kennis opdoen en ervaringen delen. Regelmatig belicht een professional een aansprekend thema of is er een workshop. (Aspirant) pleegouders en gezinshuisouders zijn van harte welkom.

STEUNTJE IN DE RUG Het Gezinshuis wordt ondersteund door hun Vriendenstichting (ANBI). Maar ook andere pleegouders in Leusden kunnen aankloppen voor een financieel 'steuntje in de rug'. Dat kan voor een kind net dat nodige extraatje betekenen. De stichting ontvangt regelmatig giften en daarnaast vindt fondsenwerving plaats. Via www.vriendengezinshuiskrachtvanverschil.nl kan een aanvraag worden ingediend voor een (bijdrage in de) bijzondere aanschaf ter extra ondersteuning van een pleegkind.

NATIONAAL FONDS KINDERHULP Komende week wordt gecollecteerd voor Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp. In Leusden is dit gecoördineerd via de Vriendenstichting. Maar liefst 50% van de opbrengst in Leusden komt rechtstreeks ten goede aan kwetsbare kinderen in Leusden.

COLLECTEER MEE! Als collectant voor een rondje in de week van 15 april draagt iemand rechtstreeks bij aan de steuntjes in de rug. Aanmelding, informatie, afspraak: gezinshuis@krachtvanverschil.nl/06-42557154.

Pia Holleman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie