Voor de beraadslagingen namen de raadsleden een kijkje in de Hamershof, waarvan de renovatie bijna is afgerond.
Voor de beraadslagingen namen de raadsleden een kijkje in de Hamershof, waarvan de renovatie bijna is afgerond. Frits van Breda

Waterpartijen in Hamershof

11 april 2019 om 07:15 lokaal

LEUSDEN De werkzaamheden op en om 't Erf naderen het einde. Vorige week, voor de bijeenkomst van de gemeenteraad, werden de raadsleden door projectmanager Co Rotgans rondgeleid over het plein.

Frits van Breda

De ouderwetse lantaarnpalen zijn verdwenen. Nu staan er armaturen met lampen waarvan de kleuren kunnen variëren.,,Straks kan ik vanuit mijn luie stoel in de vakantie met mijn telefoon de kleuren instellen", aldus de enthousiaste projectmanager Co Rotgans. Hetzelfde geldt overigens ook voor de fontein, midden op het plein. Bij mooi weer zullen de 'bedriegertjes' van 's morgens 9 uur tot 's avonds 7 uur in werking zijn. Over de kwaliteit van het water hoeft niemand zich zorgen te maken. ,,Het is drinkwater dat continue wordt gezuiverd", zo werd gegarandeerd.

Rond het Huis van Leusden was het tijdens de rondleiding nog steeds een grote bouwplaats. De aanwezige raadsleden kregen de garantie dat dit binnen afzienbare tijd afgelopen is. De parkeerplaatsen naast het Huis van Leusden zullen beter toegankelijk zijn, fietsenrekken worden geplaatst en ook het bordes wordt in de stijl van de omgeving aangepast.

De weg ervoor blijf gesloten voor het doorgaand verkeer. Alleen als het gaat om de bevoorrading van de winkels kan het vrachtverkeer er tot 's morgens 10 uur terecht. Camerabewaking gaat er voor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt.

KOOIKERSGRACHT Over de Kooikersgracht is de afgelopen jaren veel discussie geweest. Allerlei voorstellen zijn op tafel gekomen en vervolgens verworpen. Inmiddels is de knoop doorgehakt. Het wachten is op de benodigde vergunning van het Waterschap om de gracht definitief te dempen. De verwachting is dat mogelijk nog deze maand de gracht wordt opgevuld met zand. Aannemers kunnen de gedempte gracht dan gebruiken voor opslag van materialen die nodig zijn voor de verdere renovatie van het winkelcentrum. Toch zal het water nog steeds een rol blijven spelen in de toekomstige winkelstraat. Er worden drie waterpartijen gerealiseerd met fonteinen waarin kinderen kunnen spelen. De platanen die tot op heden kenmerkend waren langs het water, zullen zoveel mogelijk gespaard blijven.

Nadat de werkzaamheden op 't Erf en de omgeving van het Huis van Leusden zijn afgerond kan de volgende fase van de renovatie beginnen. Anders dan aanvankelijk gepland, worden eerst de Hamersveldseweg en 't Plein bij de Jumbo aangepakt. De Smidse en de Grutterij komen als laatste aan de beurt. De voortgang van de werkzaamheden is van veel factoren afhankelijk. Zo kan bijvoorbeeld de levering van de granieten tegels uit Portugal problemen met zich meebrengen. Door de sterk gestegen prijzen van het graniet uit China doen steeds meer bedrijven een beroep op de lokale Europese bedrijven. ,,Tot nu toe hebben we geen grote problemen", zegt Gerjan Gerrits, omgevingsmanager van Roelofs en verantwoordelijk voor de renovatie.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie