Medewerkers van De Heelkom, ondernemers, gemeente Leusden en deelnemers  sloten af zonder alcohol.
Medewerkers van De Heelkom, ondernemers, gemeente Leusden en deelnemers sloten af zonder alcohol. Arnoud J Spaaij

Alcoholvrije toost na actie 'Ik pas'

13 april 2019 om 08:39 lokaal

ACHTERVELD Landelijk loopt het nog even door, maar in Achterveld is de actie IkPas inmiddels ten einde. In restaurant-bar Nog ééntje proostten de deelnemers met een alcohol vrij drankje op het behalen van 30 dagen zonder alcohol.

Arnoud J Spaaij

IkPas was in Achterveld omgedoopt tot Achterveld Past! De landelijke actie was direct na de carnaval ook in Leusden van start gegaan en was gelijk getrokken met de vastenperiode van 40 dagen. In Achterveld was dat om praktische reden dus maar 30 dagen, maar zeker niet met minder succes. Gemeente Leusden, Lariks, gezondheidscentrum De Heelkom en bedrijven en horeca wisten gezamenlijk heel wat mensen zover te krijgen om een pas op de plaats te maken met het gebruik van alcohol. Officieel stonden er in Leusden 125 mensen als deelnemer geregistreerd. Maar zoals een van de initiatiefnemers van de Achterveldse actie, huisarts Willem Koch, verduidelijkte waren er ook nog aardig wat deelnemers die wel meededen, maar zich niet hadden opgegeven via de website ikpas.nl. Ook diverse andere deelnemers beaamden dat en vertelden tijdens de bijeenkomst afgelopen vrijdag dat in hun eigen kring ook nog vrienden waren aangehaakt.

Wethouder Erik van Beurden deed ook mee aan de actie. ,,Zelf ben ik ook vergeten om me te registreren. En ik ken inderdaad heel veel mensen in mijn omgeving die zeiden 'ik doe ook gewoon mee'." Of het beoogde effect van de actie groot is, is nog moeilijk te peilen. Bij veel evenementen is het gebruik van alcohol nou eenmaal vastgeroest. Vaak op een receptie of na een vergadering en dat is na IkPas nog niet veranderd. ,,Zo snel is het nog niet gegaan, maar ik heb gemerkt in mijn omgeving, omdat ik consequent geen drank aannam, dat nogal wat mensen zeiden 'goed idee'," beaamt Van Beurden.

DIRECT EFFECT Toch lieten zowel Henry schouten van de Spar als Eerhard Voorburg van Nog ééntje weten dat hun omzet van alcoholische drank hoger was afgelopen maand. Er lijkt dus wel degelijk een direct effect. Iets dat de afgelopen weken ook zeker te horen was op menig Achtervelds feestje en evenement. De actie IkPas kwam regelmatig als gespreksonderwerp aanbod en er werd ook door mensen, die er absoluut niets voor voelden om hun alcoholgebruik wat te matigen, over gesproken. ,,Dat is ook precies een van de beoogde doelen", voegde huisarts Koch toe, ,,het gaat er niet per se om dat mensen helemaal geen alcohol meer drinken, maar dat ze er gewoon beter over nadenken."

GEZONDHEID Feit is dat voor een aantal deelnemers geldt dat hun deelname een direct effect heeft gehad op hun gezondheid. Bij hen werd bij aanvang en ook vlak voor het einde hun fitheid en beleving in kaart gebracht bij het gezondheidscentrum. Voor een aantal deelnemers geldt dat ze zijn afgevallen, de verhouding spier- en vetweefsel verbeterd is en dat hun prestatie bij de fysieke test beter is na deze 30 dagen. Ook het gevoel van fitheid en bijvoorbeeld hun slaap blijkt verbeterd.

Toch was er geen deelnemer te vinden die definitief alcoholvrij door het leven gaat na de actie. Dat komt misschien nog.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie