De heropening van De Deel werd verricht door wethouder Erik van Beurden.
De heropening van De Deel werd verricht door wethouder Erik van Beurden. Hans Beijer

De Deel is interessante broedplaats

14 april 2019 om 07:43 lokaal

LEUSDEN In het najaar van 2018 vond door wethouder Van Beurden de heropening plaats van ontmoetingscentrum De Deel in het complex Groenhouten. Dit is het resultaat van een burgerinitiatief waarbij de bewoners van Zaaier, Egger, Dorser en naburige woningen als Stichting IDeel (instandhouding Deel) zelf de organisatie ter hand hebben genomen. Een interessante broedplaats die kansen biedt voor meer sociale samenhang.

Hans Beijer

Toen op 1 april 2018 de gemeenschappelijke ruimte De Deel van appartementencomplex Groenhouten werd gesloten, was dit een klap in het gezicht voor menigeen. Veel van de, overwegend oudere, bewoners waren hier indertijd mede gaan wonen vanwege de verwachting dat De Deel structureel een belangrijke bijdrage aan hun woongenot zou leveren.
De recente doorstart van De Deel wordt benut om die activiteiten en diensten aan te bieden die aansluiten bij deze doelgroep. Activiteiten op het gebied van ontmoeting, samen dingen doen, beweging en creativiteit, en bewonersdiensten, zoals wellicht een spreekuur van een wijkverpleegkundige of medewerker van Lariks, een informatietelefoon en de regelmatige aanwezigheid van een kapper of fysiotherapeut.

BROEDPLAATS De afgelopen jaren wonen ook steeds meer jongere bewoners op het complex Groenhouten. Ook zij kunnen baat hebben bij De Deel, al was het maar om deze ruimte te huren voor een groter gezelschap dan thuis mogelijk is bij een feestelijke aangelegenheid. Interessant zijn voorts de mogelijkheden die De Deel biedt dat bewoners (oud en 'jong') elkaar daar kunnen ontmoeten en beter leren kennen. Dit kan leiden tot meer wederzijds begrip, signalering van problemen en onderling contact. Te denken valt aan onderlinge mantelzorg, een klusje of boodschapje doen voor iemand, de hond uitlaten bij ziekte, eens bij iemand langs gaan die vereenzaamt. Zo kan De Deel als broedplaats een inspirerend voorbeeld zijn voor andere wooncomplexen en wijken. Dit sluit naadloos aan bij de ideeën van Van Onder Op over inlooppunten in de wijk op loop-/rollatorafstand.

Met bijdragen uit het Fonds Samenlevingsinitiatieven laat de gemeente haar enthousiasme blijken voor dit burgerinitiatief. Omdat men zelf financieel de broek moet ophouden wordt naarstig gezocht naar uitbreiding van het aantal Vrienden van De Deel (nu al zestig in getal, voor 10 euro per maand). Ook vrijwilligers die mee willen helpen zijn van harte welkom. Voor vragen kan men mailen naar jan.tieland@ziggo.nl. Aanstaande zaterdag is iedereen welkom om het Open-Paas-Huis in De Deel (Zaaier 60A) te bezoeken.

PROGRAMMA 14.00 uur: opening door voorzitter Jan Tieland en wethouder Erik van Beurden Tot 16.00 uur zijn er demonstraties, miniworkshops, zoals: Prettig bewegen als oudere, Bloemschikken/Paasstukjes maken, Leer bridgen. Verder staat De Grote Zeepkist opgesteld voor spontane praatjesmakers over elk onderwerp (maximaal drie minuten) en kan men meedoen met een quiz, paaseitjes raden, sjoelen en tafelvoetbal.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie