Afbeelding
Sameer Khaliliii

Maatjes in soorten en maten

29 april 2019 om 07:29 lokaal

LEUSDEN Het Maatjesproject Leusden koppelt vrijwilligers één-op-één aan inwoners die iemand nodig hebben om weer verder te kunnen. Iemand die regelmatig tijd en aandacht voor hem of haar heeft. Iemand om mee te praten, te wandelen, erop uit te gaan of een kopje koffie te drinken.

Maatjes zijn er in allerlei soorten en maten en van alle leeftijden. Naast het 'gewone' Maatjesproject is er Maatjes Dementie. Het mooie van het Maatjesproject is dat de Maatjes zich allebei beter voelen door hun wekelijkse, of tweewekelijkse ontmoetingen.

SPELREGELS In principe is het Maatjescontact tijdelijk. Het is de bedoeling dat de ene inwoner de ander weer op weg helpt. Vaak blijkt er behoefte aan een Maatje nadat er iets in iemands leven is veranderd. Denk aan het overlijden van een partner waardoor iemand er ineens alleen voor staat; of aan het weer oppakken van het leven na een ziekbed of operatie. Door een periode regelmatig tijd door te brengen met een vrijwilliger voelt de inwoner zich weer sterker. En door bijvoorbeeld de eerste keren samen naar een ontmoetingsplek of activiteit te gaan, is het gemakkelijker om het daarna ook alleen te doen.

Voor Maatjes Dementie zijn de spelregels net iets anders. Er wordt enige kennis van dementie verwacht en het contact is voor een langere periode.

Het aantal aanmeldingen voor een Maatje neemt toe. Inwoners, maar ook professionals zoals consulenten van Lariks, huisartsen en wijkverpleegkundigen doen een beroep op het Maatjesproject. In 2015 werden er zeventien nieuwe matches gesloten. In 2018 waren dit er 29 voor 'gewone' Maatjes en negen voor Maatjes Dementie. In de gemeente Leusden hebben gemiddeld 52 inwoners een Maatje.

AANVRAGEN Lariks coördineert het Maatjesproject. Inwoners die een Maatje zoeken voor zichzelf of bijvoorbeeld voor iemand waar ze mantelzorger van zijn, kunnen zich aanmelden bij Lariks. Soms komt het verzoek van een 'derde persoon', zoals de huisarts of wijkverpleegkundige, die denkt dat een Maatje goed zou zijn voor iemand. Zij vullen dan bijvoorbeeld samen met deze persoon het aanmeldformulier in of bewegen deze ertoe zelf contact op te nemen met Lariks.

OOK MAATJE WORDEN? Nadat aanmeldingen zijn binnengekomen verzorgt Lariks samen met twee vrijwillige coördinatoren - Monique Koch en Helena Linneweever (zie interview hieronder) - de afstemming van vraag en aanbod en de begeleiding van de Maatjesduo's.

Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag is er behoefte aan nog meer Maatjes. Inwoners die een uurtje per week over hebben en graag iets voor een ander willen betekenen, kunnen zich daarvoor aanmelden bij Lariks via e-mail maatjesproject@lariks-leusden.nl of via het telefoonnummer 033-3034444.

Dit verhaalkwam tot stand in nauwe samenwerking met: DAVA (Door Achterveld Voor Achterveld); DUWgroep (Stichting Welzijn Mensen met een beperking Leusden); Maatjesproject; SOL (Samenwerkende Ouderenorganisaties Leusden): www.voorleusden.nl/SOL; WensboomLeusden en de Zonnebloem Leusden.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie