Burgemeester Gerolf Bouwmeester te midden van Team Leusden.
Burgemeester Gerolf Bouwmeester te midden van Team Leusden. Arnoud Spaaij

Team Leusden maakt er een hele happening van

25 april 2019 om 10:00 lokaal

LEUSDEN Een grote eer, zo noemt de burgemeester van Leusden de uitnodiging van Amersfoort om deel te nemen aan Koningsdag 2019 in Amersfoort. Gerolf Bouwmeester kijkt dan ook uit naar de dag en hoopt dat zijn team het goed gaat doen op de regio-quiz.

Jeroen van der Veer

Toen de telefoon ging en burgemeester Lucas Bolsius aangaf dat Amersfoort de regiogemeenten bij de feestelijke dag ging betrekken, was Bouwmeester in zijn nopjes. ,,Koningsdag nieuwe stijl is iets moois en waar wij helemaal achterstaan. Natuurlijk is Amersfoort de gastheer, maar het is mooi dat wij als Leusden een bescheiden rol krijgen. Daar maken wij dan ook graag gebruik van."

ACHTERGRONDEN Invulling geven aan zo'n feestelijke dag is best lastig, maar volgens de burgemeester van Leusden is het goed gelukt. Het programma staat als een huis en het spelelement in de vorm van een quiz moet voor mooie momenten gaan zorgen. ,,Het is een origineel idee. Veel leuker dan een soort van markt waarbij elke gemeente zich drie minuten mag presenteren. Nu ben je met alle regiogemeenten zo'n twintig minuten bezig en heb je kans om jezelf zo goed mogelijk te presenteren." De gemeente Leusden deed een open aanvraag om deelnemers voor de quiz te lokaliseren en het kreeg veel aanmeldingen. Leusden bleek enthousiast te zijn en uiteindelijk werden er negen personen geselecteerd. ,,We vonden wel dat er van alles in moest; man en vrouw, jong en oud en met verschillende achtergronden. Als ik ons team zo bekijk, denk ik dat wij daarin volgens mij redelijk zijn geslaagd."

SPORTIEF Dat Carl Verheijen de teamcaptain is, is niet zonder reden gedaan. De langebaanschaatser is kenmerkend voor de gemeente, vindt burgemeester Bouwmeester. ,,Wij zijn hier sportief en willen dat ook uitstralen. Hij is, net als ik ben, hier niet geboren en getogen, maar toch heeft Carl hier zijn plek kunnen vinden. Alles en iedereen kan hier aarden."

De burgervader denkt dat 'we' met z'n allen wat trotser mogen zijn op de regio, die volgens hem veel te bieden heeft. ,,Het is dan ook gaaf dat Amersfoort ons erbij betrekt. Met z'n allen vormen we iets moois en hopelijk kunnen wij ons met z'n allen straks ook op die manier presenteren."

HAPPENING Toen Bouwmeester werd aangesteld als burgemeester, kreeg hij als taak mee de gemeente meer 'in the picture' te zetten. Dit gaat lukken tijdens Koningsdag, maar ook hij wil graag de Vuelta benoemen. ,,Deze dendert door Leusden. Je ziet hier steeds meer reuring ontstaan en dat is fijn te ervaren." Voordat de deelnemers van de regio-quiz per fiets naar Amersfoort vertrekken, worden zij uitgezwaaid door Leusdenaren. ,,Dat zal gebeuren rond een uurtje of 10.00 uur. Daarbij fietsen we ook een klein stukje mee. Rondom het uitzwaaien wordt ook voor het eerst een kinderburgemeester geïnstalleerd. Zoals je hoort; we maken er een hele happening van."

Net als iedere andere gemeente, moet Leusden wel een bedrag aan Amersfoort betalen. Dit riep wel wat vragen op in de gemeente, maar volgens de burgervader is dit geen issue meer. ,,In de raad zijn er vragen over gesteld en die hebben wij beantwoord. Amersfoort organiseert een feestje en wij doen eraan mee. Logisch dan toch dat je mee moet betalen? Het zet Leusden toch nog meer op de kaart en wij kijken uit naar 27 april."

TEAM LEUSDEN Het team bestaat uit captain Carl Verheijen, Gerard van Dijk, José Huurdeman, Sheelan Habash, Frans van Loenen, Jos Traa, Tijs Rokers, Mirjam Zoomer en Ilse Snoek.

Sander van Snippenberg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie