Afbeelding
Frits van Breda

Indrukwekkende herdenking op Leusderhei

4 mei 2019 om 19:12 lokaal

LEUSDEN Een klein deel van het militair oefenterrein Leusderheide wordt elk jaar een paar uur opengesteld voor het publiek. Dat gebeurt op de middag van 4 mei. Dan is iedereen welkom om bij het Jannetjesdal stil te staan bij hetgeen daar is gebeurd. In de directe omgeving van de herdenkingsplaats zijn in de tweede wereldoorlog in totaal 144 gevangenen gefusilleerd.

Frits van Breda

Steeds meer mensen weten de weg naar de herdenkingsplaats te vinden. Dit jaar verzamelden ruim 250 bezoekers zich om, onder leiding van de terreinbeheerder, naar de gedenkplaats te wandelen. Rond deze plek zijn negen massagraven teruggevonden. Sinds vier jaar zijn vrijwilligers/onderzoekers van Kamp Amersfoort op zoek gegaan naar de precieze plekken van de executies. Het doel is om nabestaanden te kunnen laten weten waar hun familielid is omgebracht.  Omdat het terrein niet toegankelijk was, vanwege mogelijk aanwezige explosieven, konden ook nabestaanden niet naar de voor hen belangrijke plek.

Nabestaanden van de gefusilleerde verzetsman Johannes Hovenkamp uit Zuidlaren bezochten dit jaar voor het eerst de fusilladeplaats. Hovenkamp werd 76 jaar geleden in de nabijheid van Kamp Amersfoort doodgeschoten. Hij was toen 29 jaar. De afscheidsbrief die hij kort voor zijn dood aan zijn vrouw schreef, werd op de gedenkplaats voorgelezen en maakte zichtbaar indruk op de aanwezigen. Na afloop legden familieleden bloemen op de plaats waar de vermoorde Hovenkamp  was gevonden.

Na de één minuut stilte en het Wilhelmus, legden de locoburgemeesters van Leusden en Amersfoort een krans bij het gedenkkruis. Opvallend was het grote aantal scouts dat een erewacht vormde. Het waren leden van de Hopman Masselmangroep uit Soest, genoemd naar de oprichter.  Masselman leidde in de oorlog een verzetsgroep. Na de bevrijding zorgde hij voor een nieuwe start van de padvindersgroep. In de tweede wereldoorlog waren alle groepen die zich bezig hielden met wat nu scouting heet, strikt verboden door de Duitse bezetting.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie