Afbeelding
ROB ENGELAAR

Discussie over openlijk drugsgebruik

19 mei 2019 om 17:26 lokaal

LEUSDEN Als het aan het college van Burgemeester en Wethouders ligt besluit de gemeenteraad op 6 juni het gebruik van drugs in de openbare ruimte te verbieden. Daarvoor is een aanpassing nodig van de Leusdense APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Als de raad akkoord gaat met het voorstel kan in het vervolg door gemeentelijke toezichthouders opgetreden worden tegen iedereen die op straat drugs gebruikt. In de Opiumwet is het gebruik en handel van drugs al geregeld. De Hoge Raad heeft in 2015 een uitspraak gedaan waarbij duidelijk is komen vast te staan dat ook gemeenten regels mogen opstellen over het gebruik van drugs in de open ruimte.

Frits van Breda

Inmiddels is duidelijk geworden dat de gemeenteraad veel vragen heeft over een Leusdens blowverbod. Met vijf gram wiet op zak wordt immers niet opgetreden, omdat er sprake is van een gedoogbeleid. Waarom zou de gemeente dan wel het gebruik kunnen verbieden? Tot op heden kan de gemeente niet optreden als er overlast wordt ondervonden door drugsgebruik. Als de raad instemt met de voorgestelde aanpassing van de APV kan dat wel. Politie, Marechaussee en BOA (Buitengewone opsporingsambtenaar in dienst van de gemeente) kunnen aangewezen worden als toezichthouder. Anders dan bij het strafrecht hoeven zij niet te bewijzen dat er een overtreding is begaan. Zij hebben te maken met het bestuursrecht waarbij zij alleen aannemelijk moeten maken dat iemand zich niet aan de regels heeft gehouden. Zij zullen ook niet direct een bekeuring geven. Er zal eerst een waarschuwing gegeven worden en gepraat worden. Wel zal verteld worden dat een tweede aanhouding direct zal leiden tot een boete.

Burgemeester Bouwmeester maakte tijdens een gehouden informatieronde duidelijk dat lang niet alle overlast tegen is te gaan. Hij wil wel graag dat bij overlast ingegrepen kan worden, iets dat tot op heden niet mogelijk is met de huidige APV. Op de vraag of het steeds populair wordende lachgas ook wordt aangepakt was het antwoord duidelijk. ,,Lachgas staat niet op de verboden lijst en is dus geen drug"

CARBID In de huidige APV is niets vermeld over carbid schieten in de openlucht. Voorgesteld wordt om een hoofdstuk te wijden aan dit fenomeen. Reden is dat er in geen enkele wettelijke regeling iets staat over het gebruik en dus niet verboden is. Als de raad het voorstel overneemt mag er in Leusden rond de jaarwisseling carbidschieten plaatsvinden. De voorwaarden over maximale inhoud van de bus en andere eisen waaraan voldaan moet worden zijn dan ook in de verordening beschreven.

GESCHRAPT Een aantal artikelen in de huidige verordening zullen geschrapt worden. Dat een boer er voor moet zorgen dat zijn vee niet zomaar op de openbare weg kan komen is zo vanzelfsprekend dat het niet nodig is om dat vast te leggen in de APV. Ook het rookverbod in bossen en natuurterreinen zullen uit de Leusdense verordening worden geschrapt. In het Wetboek van Strafrecht is daar al genoeg over vastgelegd, zo menen de juristen die de gemeente adviseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie