D66 is vóór Europa. Dat laat onder anderen Albert Dragt (rechts) weten.
D66 is vóór Europa. Dat laat onder anderen Albert Dragt (rechts) weten. D66 Leusden

'Laat uw stem niet verloren gaan'

23 mei 2019 om 07:13 lokaal

LEUSDEN In de serie 'Raadgever' komt elke week een lid van de gemeenteraad aan het woord over een item dat hij of zij zelf heeft gekozen. Deze week Albert Dragt van D66 over: Leusden en Europa.

,,Morgen, 23 mei, zijn in Nederland verkiezingen voor het Europees Parlement. Op de verkiezingsposters van D66 staat groot: 'Voor Europa' . Wat betekent dat nou eigenlijk en wat hebben Europese verkiezingen te maken met Leusden en Leusdenaren? Voor veel mensen is de EU een organisatie die betuttelt en die onzinnige regeltjes bedenkt. Laat duidelijk zijn: ook D66 is tegen betutteling en tegen regeltjesoverlast. Lokaal regelen wat lokaal kan en alleen dat wat nodig is, regelen in Brussel.

Dat geldt bijvoorbeeld voor voedselveiligheid en voor de veiligheid van medicijnen. We willen erop kunnen vertrouwen dat de medicijnen die je koopt voldoen aan Europese standaarden. En natuurlijk geldt dit ook voor onze dagelijkse boodschappen zoals groente, vlees en brood.

Volgens artikel 1 van de Europese grondwet zijn de waarden waarop de Unie berust, eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheden behoren. Dat klinkt misschien wat abstract, maar in de periode 1939 tot 1945 werden die waarden in heel Europa geschonden en ook nu nog is gelijke behandeling van minderheden, waaronder homo's en lesbiennes, op veel plaatsen, ook in Nederland, een probleem. D66 vindt dat onaanvaardbaar en wij vinden dat we daar samen tegen moeten strijden.

En wat verder van huis, ook het gezamenlijk oppakken van de migratieproblematiek en het voeren van een gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid vinden we belangrijk. Criminaliteit en terreur zijn steeds vaker grensoverschrijdend. We moeten zorgen dat de bestrijding hiervan efficiënt en adequaat is geregeld over de grenzen van het land heen.

Vervuiling van lucht en water houdt zich ook niet aan grenzen van landen en gemeenten. In Leusden wordt op dit moment hard gewerkt aan onder meer het energieneutraal maken van de woningen boven de Hamershof. Maatregelen voor het verduurzamen van onze energievoorziening zijn echter vooral effectief voor het klimaat als ook in andere landen maatregelen worden genomen. Alleen als EU zijn we op het gebied van klimaat gesprekspartner van de andere grote economische machtsblokken als de Verenigde Staten, China en Rusland.

Heel direct hebben we allemaal voordeel van het vrije verkeer van mensen, goederen en diensten in Europa. We hebben de vrijheid om te reizen, te werken en te studeren in de hele Europese Unie. Ook Leusdense bedrijven zoals Pon Logistics en Modiform, die hun producten exporteren door heel Europa, en internationaal opererende ict, kennis en consultancy bedrijven als VODW marketing, Turner en AFAS profiteren van de mogelijkheden die de EU ons allemaal biedt.

Laat uw stem daarom niet verloren gaan, stem morgen voor Europa."

Reageren kan via albert.dragt@kpnmail.nl.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie