Informatie wordt uitgewisseld op speeddate. Wegens succes komt er een vervolg.
Informatie wordt uitgewisseld op speeddate. Wegens succes komt er een vervolg. P.J. van Ekeren

Succesvolle speeddate vrijwilligersorganisaties krijgt vervolg

26 mei 2019 om 08:43 lokaal

LEUSDEN Het lijkt zo eenvoudig: iemand vraagt om hulp en de Huiskamer van Leusden zoekt er even passende hulp bij via de vele vrijwilligersorganisaties die er in Leusden zijn: van Zonnebloem tot WensboomLeusden, Van LeusdenZeT tot Buurkracht Alandsbeek, van DAVA tot DUWgroep en van Maatjesproject tot de Voedselbank, etc.

In de Stichting Maatschappelijke Begeleiding Leusden (SMBL) werken verschillende organisaties samen die zich ervoor inzetten om inwoners van de gemeente Leusden wanneer nodig verder op weg te helpen. Daarnaast zijn er nog veel meer organisaties die hulp en ondersteuning bieden. SMBL heeft daarom het initiatief genomen om in samenwerking met de Huiskamer van Leusden en Lariks een speeddate te organiseren voor vrijwilligersorganisaties. Doel van de speeddate was elkaar ontmoeten en onderling kennis delen. Wat weet je van elkaar en wat zou je voor elkaar kunnen betekenen?

Op 2 april waren dertig organisaties, waaronder de Huiskamer, op deze speeddate aanwezig. In een korte tijd sprak iedere deelnemer met vijf verschillende bestuursleden van vijf verschillende organisaties. Over en weer werd veel nuttige informatie gedeeld. De deelnemers gaven aan door deze speeddate veel meer inzicht te hebben gekregen in wat andere organisaties allemaal doen. Wat je voor elkaar zou kunnen betekenen. Hoe je voor bepaalde vragen zou kunnen doorverwijzen naar een andere organisatie. Uit de gesprekken kwamen een aantal positieve voornemens voort: met elkaar contact houden, signalen aan elkaar doorgeven, informatie met elkaar delen, met elkaar samenwerken, samen een activiteit oppakken, flyers uitwisselen, en dergelijke. De volgende reacties onderstrepen het geslaagde karakter van deze avond:

Bert Groothuizen (WensboomLeusden): ,,De speeddate deed zijn naam werkelijk eer aan, want de kennismakingsgesprekken met andere vrijwilligersorganisaties waren kort en snel en hebben geleid tot twee afspraken voor dates, in de zin van presentaties over WensboomLeusden bij twee andere organisaties."

Edwin Winterkamp (DAVA): ,,Ik vond de speeddate heel handig om aan mee te doen. Door uitwisseling van informatie kun je gebruik maken van elkaars diensten. Het is natuurlijk ook gewoon leuk om te horen wat een andere organisatie doet!"

Ron Ham, DUWgroep Leusden: ,,Uitstekend initiatief, deze Speeddate. Zeker voor herhaling vatbaar. Opzet met 10 minuten en één op één gesprekken gaf veel informatie over het vrijwilligerswerk in Leusden."

VERVOLG SPEEDDATE Gezien de positieve reacties heeft SMBL het voornemen om vervolg te geven aan het organiseren van speeddates voor vrijwilligersorganisaties op het gebied van zorg en welzijn, mogelijk in combinatie met professionals uit de zorg. Medio oktober wordt een nieuwe speeddate georganiseerd. Stuur een e-mail naar huiskamervanleusden@gmail.com als u ook een uitnodiging hiervoor wilt ontvangen.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie