Leusdense schakers eindigen op vijfde plaats

26 mei 2019 om 22:38 Sport/sport Deel je nieuws

Op vrijdag 24 mei was de laatste competitieronde voor de 1ste klassen A en B. De bond heeft ingesteld dat die laatste ronde gezamenlijk moet worden gespeeld. Daarom waren er 18 teams in De Bilt.

Voor Leusden stond er niets meer op het spel. De 6de plaats was zeker en 5de was mogelijk. Daarvoor moest minimaal anderhalf bordpunt gehaald worden. Tegenstander Woerden 1 was ongeslagen en alleen een stunt van Leusden kon dit in gevaar brengen. Woerden nam geen enkel risico en kwam met de sterkst mogelijke opstelling naar De Bilt. Het werd een eervolle 2 ½ - 5 ½ nederlaag.

Gert-Jan Fröberg kwam weliswaar een pion voor, maar dat bleek een bewust offer en hij werd al snel volledig in de verdediging gedrukt. Toen hij een toren verloor was het over. Bert Uneken’s tegenstander had zich terdege voorbereid op de partij. Hij kende het spel van Bert en zorgde vanuit de opening voor een ongekende druk. Bert kreeg te maken met een overbelasting van zijn dame, waardoor hij materiaal en de partij verloor.

Invaller Simon Kelder werd voor de leeuwen gegooid. Het was zijn allereerste wedstrijd in teamverband. En gelijk tegen een tegenstander van formaat. Hij deed het niet onverdienstelijk, maar een slimmigheidje van zijn tegenstander kostte hem een paard en uiteindelijk de partij. Ronald Staal ging voor een sterke aanval en dat leek ook te lukken, maar hij verloor een kwaliteit die hem uiteindelijk fataal werd. Al bleef er steeds veel dreiging van zijn stukken uitgaan het was niet genoeg.

Paul Lindhout kwam in zijn favoriete opstelling terecht, maar zijn tegenstander wist toch de zwaktes bloot te leggen en dat kostte Paul de partij. 5-0 achter en nog steeds een kleine hoop op de 5de plaats. Peter Weijgertze zette vanuit de opening zijn tegenstander onder druk en zorgde ervoor dat een paard en een toren de gehele partij niet aan het spel deel konden nemen. Dit resulteerde uiteindelijk in een terechte en zeer fraaie overwinning.

Floris Dorrestijn viel ook in, maar dat deed hij niet voor de 1ste keer. Hij kwam onder grote druk te staan en het leek een kwestie van tijd voor de druk te groot zou worden. Maar op dat moment ging zijn tegenstander slechter spelen en vocht Floris zich onder de druk uit om vervolgens op een fraaie manier de partij te winnen.

Als laatste was Berry Beijer bezig om te vechten voor wat hij waard was. Hij kwam een pion achter, maar door kleine tegenkansjes wist hij de pion terug te winnen en remise af te dwingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie