Donij van Doorn en pianist Jeroen Sarphati boeiden hun publiek tijdens de experimentele 'Walking Opera Dinner'.
Donij van Doorn en pianist Jeroen Sarphati boeiden hun publiek tijdens de experimentele 'Walking Opera Dinner'. Gerard Kamp fotografie

Walking Opera in een nieuw jasje

28 mei 2019 om 06:45 lokaal

LEUSDEN De stichting Opera Leusden testte woensdag 15 mei een nieuwe formule uit op Landgoed Leusderend aan de Dodeweg. Ruim honderd gasten, vertegenwoordigers van sponsoren en genodigden waaronder de stichting Bach Leusden en de Valleiconcerten, waren getuige van het geslaagde experiment.

De Stichting Opera Leusden organiseerde de afgelopen jaren twee spectaculaire, succesvolle, grote openluchtopera's bij kasteel Stoutenburg en op Landgoed Leusderend (ook bekend als Marketing Village, het voormalige scholencomplex Don Bosco). ,,Niet ieder jaar kan een dergelijk groot evenement worden georganiseerd, omdat met name de financiering veel voeten in aarde heeft’’, laat Ton Weevers, drijvende kracht en initiatiefnemer achter de stichting Opera Leusden, weten. ,,Vandaar dat Opera Leusden is gaan zoeken naar vormen die binnen de doelstelling van de Stichting vallen en aangenaam zijn voor de bezoekers.’’

WALKING OPERA DINNER De vorm die nu uitgeprobeerd werd, is een zogenaamd ‘Walking Opera Dinner’, met dezelfde elementen als bij de grote opera’s: zang in de open lucht, combinatie van professionals en amateurs en genoeglijk samenzijn met eten en drinken.

In zijn speech ging wethouder Erik van Beurden in op het belang van cultuur. De jongeren van Down Town Leusden serveerden samen met de projectgroep de gerechten uit. Tussen de gangen door sprak ook burgemeester Gerolf Bouwmeester zijn waardering uit en had hij vooral lovende woorden voor het projectkoor dat louter uit vrijwilligers bestaat.

WANDELEN Na de toespraken ging de hele groep wandelen door het mooie bos bij het landgoed. Halverwege ontmoette ze daar een ‘tramp’ (zwerver) in de persoon van zanger Fabian Egli die een paar prachtige liederen ten gehore bracht, op zoek naar een voor hem ongrijpbare lady. De wandeling werd vervolgd en uit het niets verscheen daar het projectkoor zeer verrassend in de avondzon. De tramp voerde de bezoekers mee naar het restaurant, alwaar de lady (Donij van Doorn) in een prachtige rode robe op de vleugel had plaatsgenomen. Met een indrukwekkende aria ‘Meine Lippen’ onder begeleiding van pianist Jeroen Sarphati werd de tramp jaloers gemaakt.

MUZIKAAL BLOK Na het voorgerecht was er een muzikaal blok waarin de lady en de tramp toenadering tot elkaar zochten en het projectkoor het prachtige ‘Hush no more’ zong uit de opera The Fairy Queen van de Engelse componist Henry Purcell.

Na het hoofdgerecht gingen de gasten naar de voorzijde van de villa om daar te genieten van het echte samenzijn van de lady en de tramp in het prachtige avondlicht. In het restaurant stond het dessert klaar. Rond 23.00 uur eindigde het programma. Uit de reacties bleek de formule aan te slaan. Ton Weevers: ,,Voor de Stichting is de organisatie van een Walking Opera Dinner goed te overzien. Dus voor de toekomst is deze formule voor meerdere avonden te herhalen aldan niet in samenwerking met andere partijen.''

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie