,Voorzitter Eric Biel van Red Caps:  ,Je moet kinderen enthousiast maken. Als ze het eenmaal gespeeld hebben, weet ik zeker dat ze overtuigd zijn.
,Voorzitter Eric Biel van Red Caps: ,Je moet kinderen enthousiast maken. Als ze het eenmaal gespeeld hebben, weet ik zeker dat ze overtuigd zijn." Foto Rinus van Denderen

Red Caps timmert aan de weg

5 juni 2019 om 07:30 lokaal

LEUSDEN Het is niet eenvoudig om je hoofd boven water te houden als er om je heen enorm grote verenigingen zijn en toch lukt dat Red Caps Leusden zeer goed. De honk- en softbalvereniging timmert weer langzaam aan de weg en is zelfs aan het kijken hoe ze de volgende stappen kunnen zetten.

Jeroen van der Veer

De focus van Red Caps Leusden ligt niet alleen bij het eerste team, maar er wordt ook verder gekeken. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Natuurlijk beseft voorzitter Eric Biel dat voetbal, hockey en korfbal dé sporten in Leusden zijn, maar met zijn vereniging wil hij maar wat graag de vierde club in de buurt zijn.
Momenteel telt Red Caps ongeveer 140 fanatieke leden en daarover heeft de vereniging zeker niet te klagen. Oké, het zou mooi zijn als dit richting de tweehonderd kan gaan... maar dan moet er nog wel het één en ander veranderen. Zo worden alle wedstrijden en trainingen nu op één veld gespeeld en als je diep in Biels hart kijkt kan daar best nog een extra veld bij.
VERANDERING Dat is echter toekomstmuziek, want daarover wordt nu alleen nog maar voorzichtig nagedacht en gefantaseerd. Realistisch is het nog niet, duidt Biel. ,,Een veld huren kost zo'n 14.000 euro per jaar. Geld wat toch min of meer van de leden moet komen. Bij een tweede veld krijg je dubbel zoveel kosten en moet je dus ook de contributie verhogen. Dat willen wij niet doen. Onze sport moet voor iedereen toegankelijk zijn en dat is het misschien niet meer als je omhoog schiet."
LUXEPOSITIE Een ander punt waarover nagedacht wordt is het hekwerk rondom het veld. Doordat het eerste herenteam nu aan kop staat in de competitie en mogelijk de eerste klasse in kan, is een beter hekwerk noodzakelijk. ,,Het is eigenlijk een luxepositie dat wij hier nu over na moeten denken, maar geeft wel aan hoe Red Caps zich ontwikkelt. Het eerste team heeft de weg omhoog gevonden en dat is voor iedereen goed. Willen wij volgend jaar in de eerste klasse uitkomen, dan zijn wij verplicht iets aan het hekwerk te doen."
VERVOLGSTAPPEN Doordat zijn zoon op jonge leeftijd op honkbal ging, rolde ook Eric Biel het wereldje in. Zelf heeft hij de sport nooit beoefend, maar is nu sinds drie jaar wel de voorzitter van Red Caps Leusden. ,,Ik word nog elke keer verrast door de sport. Het gaat zo snel en het is zo tactisch. Gelukkig weten de diverse commissies veel meer van het spelletje en vullen we elkaar goed aan. Ik zweef vooral boven het geheel."
BEWAKEN Een belangrijke rol van Biel is het bewaken van het budget. Zo doet de vereniging geen gekke dingen en neemt het ook geen risico. ,,Het is vrij simpel; je moet geen geld uitgeven dat er niet is. Wij zijn een gezonde club en willen dat ook blijven. Toch denken we ook na wat vervolgstappen kunnen zijn. Zo hebben we sinds ruim een jaar nu ook verlichting, waardoor er lang getraind kan worden. Ik noemde al het hekwerk, maar ook de kantine kan wel eens een opknapbeurt krijgen. Dat zijn wel dingen waar we onderling over spreken."
DE JEUGD Sportief gezien gaat het ook goed met de Red Caps. De heren presteren uitstekend, de jeugd doet leuk mee, de dames zijn lekker actief en er is en G-team. ,,Onze vereniging is in ontwikkeling. We hebben ooit slechts zeventig leden gehad en gelukkig is dat nu weer 140. Voorzichtig dromen we van de tweehonderd, maar het is lastig. De sport is toch relatief onbekend en net zoals bij alle verenigingen is het voor ons lastig om de tieners aan ons te binden. Zij gaan elders studeren en verlaten Leusden."
CLINICS Om te zorgen dat honkbal en softbal onder de aandacht wordt gebracht bij kinderen, organiseert de club clinics. Vorig jaar in Woudenberg en dit kalenderjaar hopen ze iets in Leusden kunnen te doen op diverse basisscholen. ,,Je moet ze enthousiast maken. Als ze het eenmaal gespeeld hebben, weet ik zeker dat ze overtuigd zijn. Het is een diverse sport, waarbij ieder zijn eigen rol heeft. Je bent dus als team bezig, maar ook individueel."
DREMPEL VERLAGEN Om de drempel te verlagen om het sportpark te betreden, is het bij Red Caps mogelijk om vijf gratis trainingen te volgen. Hierdoor kunnen geïnteresseerden kennis maken met de sport en daarna kiezen of zij zich aansluiten bij de club.
GEZELLIGHEID ,,Onze club is erg gezellig en is er voor iedereen. Je kan hier voor de prestatie gaan, maar ook voor de gezelligheid. Of je nu jong of oud bent; iedereen is welkom bij Red Caps Leusden. Dat meen ik oprecht. We merken ook dat steeds meer honk- en softballiefhebbers ons weten te vinden. Voorheen zag je leden naar andere verenigingen overstappen en nu is dat gelukkig tegenovergesteld. Een ontwikkeling waar wij met z'n allen trots op zijn."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie