Afbeelding
Jeroen van der Veer

Vijf verdachten aangehouden voor dealen in harddrugs

4 juni 2019 om 10:56 lokaal

LEUSDEN Bij vijf woonadressen in Amersfoort, Baarn en Leusden heeft de politie dinsdag tegelijkertijd vijf verdachten aangehouden voor het dealen in harddrugs. Het gaat om verdachten in de leeftijd van 18 tot 34 jaar die wonen op vijf adressen, soms nog in het ouderlijk huis. Na de aanhoudingen volgden zoekacties in de woningen.

Erik Schuiteman is vanuit het politieteam Amersfoort al diverse jaren betrokken bij de aanpak van harddrugshandel in Amersfoort en omgeving. Menig drugsdealer wist hij samen met collega's al aan te houden en ook ditmaal is de actie zorgvuldig voorbereid: ,,We verdenken al deze mannen van verkoop van drugs aan klanten in Amersfoort, maar ook in omliggende gemeenten als Baarn, Bunschoten, Hilversum, Leusden en Woudenberg. Vermoedelijk werkten ze onafhankelijk van elkaar in dit gebied. Bij de zoekacties in de huizen troffen we drugs en verwerkingsmateriaal van drugs aan, maar we hebben ook beslag op goederen gelegd zoals merkkleding, dure horloges en telefoons, zonnebrillen, computers en een scooter en een auto en een bedrag in contanten. Dergelijke ondermijnende praktijken mogen niet lonen. Bij een veroordeling zal het Openbaar Ministerie ook de criminele winst proberen af te pakken. Zo tref je hen direct in de portemonnee en wordt het crimineel verkregen vermogen uiteindelijk teruggegeven aan de maatschappij."

OPSPORING Erik weet intussen wel hoe het werkt: ,,Verkopers van harddrugs beschikken over telefoonlijsten van huidige en voormalige klanten. Die verzameling voormalige klanten is een interessante en waardevolle groep voor ons. Want zij kunnen ons helpen, om deze vorm van ondermijning nog méér te bestrijden. Dit zijn mensen die ooit harddrugs hebben gekocht, maar het leven nu op orde hebben. Alleen worden ze nog regelmatig via sms'jes benaderd door dealers. Deze mensen willen uiteraard dat dit stopt. Maar hoe? Wij kunnen helpen, want voor ons als politie zouden deze telefoonnummers heel waardevol kunnen zijn voor de opsporing; Een mooi uitgangspunt voor nader onderzoek naar deze handelaren."

DWANGSOM De gemeente Amersfoort bekijkt de mogelijkheid om als bestuurlijke maatregel de betreffende verdachten een last onder dwangsom op te leggen. Deze maatregel betekent dat als zij weer betrapt worden op de verkoop van drugs in de stad, zij een boete van 10.000 euro opgelegd krijgen. Andere gemeenten kunnen alleen een last onder dwangsom opleggen als er eerder op hun gemeentelijk grondgebied door de verdachten drugshandel is bedreven.

ONDERMIJNING Drugshandel is een vorm van ondermijning. Andere voorbeelden van ondermijning zijn hennepteelt, witwassen, fraude met subsidies of uitkeringen en cybercrime. Ondermijning kan naar de oppervlakte komen in de vorm van overlast, milieuvervuiling(dumpen drugsafval), onverklaarbaar bezit, intimidaties en machtsposities van (groepen) personen. Voormalige kopers van drugs, bewoners en ondernemers kunnen helpen door signalen door te geven aan de politie. 

Melding doen van ondermijning kan via 0900-8844 of via het tipformulier van politie.nl. Anoniem melden kan via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of via M-Online.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie