Esther Blijleven maakt kans op een plekje  in de Duurzame Jonge 100 lijst.
Esther Blijleven maakt kans op een plekje in de Duurzame Jonge 100 lijst. Mariska Stehouwer

Blijleven Design maakt kans op plek in 'Duurzame Jonge 100'

7 juni 2019 om 07:23 Nieuws

LEUSDEN In haar maatkleding atelier Blijleven Design produceert Esther Blijleven duurzame, vegan, bio en fairtrade kleding. Haar veganistische leefstijl trekt ze door in haar bedrijf waar zij de afgelopen jaren duidelijke stappen in duurzaamheid heeft gezet. Door deze wijze van produceren maakt de jonge eigenaresse kans op een plekje in de Duurzame Jonge 100 lijst.

De 100 duurzaamste jonge koplopers van Nederland worden op deze lijst gepresenteerd met als doel te laten zien dat duurzaamheid mogelijk is. ,,Een plaats op die lijst zorgt voor nieuwe samenwerkingen, inspiratie en een verdere eigen ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid", vertelt een enthousiaste Blijleven. De Leusdense was al op jonge leeftijd in de weer met naald en draad. Van haar moeder leerde zij de vaardigheden die nodig waren om achter de naaimachine een kledingstuk te maken. Na de HAVO wilde zij vooral een opleiding waarbij zij het patroontekenen zou leren en volgde de opleiding mode en kleding. Hierna volgde nog de opleiding tuin- en landschapsarchitectuur waar zij het digitaal ontwerpen leerde. In 2014 was zij klaar voor de arbeidsmarkt, maar door de economische crisis was er geen baan te vinden in de tuinbranche en besloot zij in Leusden de sprong te wagen met haar eigen atelier in maatkleding.

,,En zo ging ik toch de mode in. Voor een fantasy evenement had ik voor mijzelf een kostuum gemaakt, een groots project. Van een 2D afbeelding een 3D ontwerp maken voelt voor mij heel natuurlijk en daarnaast vind ik het fijn om mensen te helpen. Klanten kreeg ik door mond-tot-mond reclame en via via kreeg ik door dat aan de Hoefijzer De Smederij ontwikkeld ging worden en hier ben ik mijn atelier gestart." In haar maatkleding atelier kan iedereen terecht: alle genders, leeftijden en maten zoals zij zelf aangeeft. Op dit moment staat er een paspop met een trouwjurk in wording, waarbij alle kanten bloemetjes met de hand erop worden gezet, maar ook wordt er gewerkt aan lingerie voor een vrouw met scoliose, waardoor standaard lingerie geen optie is. Een deel van haar klanten kunnen vaak in de standaardwinkels geen goed passende kleding vinden, meestal door een aangeboren afwijking, gevolgen van een ziekte of ongeval.

GOTS CERTIFICERING ,,Mijn veganistische en duurzame leefstijl waarbij ik zo goed mogelijk met mijn omgeving wil omgaan wilde ik verder doorvoeren in mijn bedrijf. In de mode industrie is het echt nog wel zoeken naar goede materialen. Niet op alle fronten is alles al zo ver, maar door na te vragen bij leveranciers word je ook steeds wijzer. ,,Het Oeko-tex is een certificeringssysteem voor textiel, maar vaak niet voor het hele productieproces. Waar mogelijk gebruik ik GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerde materialen, deze geldt dan voor de hele productieketen. Daarnaast recycle ik zoveel mogelijk materiaal zoals knopen, tule rokken of stalen baleinen in een trouwjurk."
Meer informatie op blijlevendesign.com of op haar Facebookpagina. De Duurzame Jonge 100 lijst is te zien op dj100.nl.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie