In De Oude Bieb in Achterveld is een nieuw ontmoetings- en activiteitencentrum van start gegaan.
In De Oude Bieb in Achterveld is een nieuw ontmoetings- en activiteitencentrum van start gegaan. Hans Beijer

Nieuw project King Arthur Groep bij vergeetachtigheid

23 juni 2019 om 08:28 lokaal

ACHTERVELD In De Oude Bieb in Achterveld is een nieuw ontmoetings- en activiteitencentrum van start gegaan van de King Arthur Groep. Het is bestemd voor mensen met beginnende geheugenproblemen, vergeetachtigheid en dementie van start. Sinds kort biedt deze organisatie ook individuele begeleiding thuis aan in de gemeente Leusden.

Hans Beijer

Locatiecoördinator Yolanda van Oosterwijk van de Oude Bieb legt uit: ,,De mensen die hier komen, wonen nog thuis, alleen of samen met hun partner, die in veel gevallen als mantelzorger overbelast is. Voor elke maand stellen wij voor hen een activiteitenprogramma samen voor alle maandagen en woensdagen, maar als de deelnemers liever andere dingen doen, dan zal daar waar mogelijk op ingespeeld worden."

Activiteiten kunnen liggen op het vlak van spelletjes doen, creativiteit, bewegen, zingen, kleine uitstapjes en dergelijke. ,,Het mooie van de Oude Bieb is dat met andere gebruikers van dit pand, zoals de jongeren die hier onder begeleiding wonen, mogelijk gezamenlijke activiteiten ondernomen kunnen worden, zoals samen koken, boodschappen doen en het onderhouden van de (moes)tuin aan de achterzijde. Anders dan de maatschappij proberen wij te kijken naar wat deze mensen nog wél kunnen, mits goed begeleid." Door de deelname aan activiteiten kan hun gevoel van eigenwaarde weer wat terugkeren en het ziekteproces wellicht wat vertraagd worden, terwijl in die uren de eventuele mantelzorger (partner, kind, familielid) weer wat tijd voor zichzelf heeft.

INDIVIDUEEL Echter, niet iedereen van deze doelgroep is (direct) een groepsmens. Recent wordt door de King Arthur Groep ook individuele begeleiding thuis aangeboden in de gemeente Leusden. Ook hier wordt gezocht naar activiteiten passend bij die persoon, van een spelletje doen, wandelen, fietsen en mooie gesprekken tot iemand bezoeken of een uitstapje naar een museum of zelfs de bioscoop of het theater. Van Oosterwijk: ,,We bouwen een band op met deze mensen en waar dat kan maken wij ze geleidelijk vertrouwd met het ontmoetingscentrum in Achterveld. De ervaring die wij hebben opgedaan in andere gemeenten in Midden-Nederland, leert dat in bijna alle gevallen deze cliënten uiteindelijk graag gaan meedoen met onze groepsactiviteiten."

LARIKS Voor beide vormen van begeleiding geldt dat wie dit niet zelf kan betalen, in aanmerking kan komen, na een indicatie, voor vergoeding via de wmo. De rol van Lariks in deze is cruciaal. Lariks biedt professionele ondersteuning van inwoners met dementie (en hun partners en/of mantelzorgers). De King Arthur Groep, maar ook de andere aanbieders van dit soort zorg, staat in nauw contact met in dementie gespecialiseerde consulenten van Lariks, casemanagers en met huisartsen, zoals in gezondheidscentrum de Heelkom in Achterveld. De consulenten zijn sparringpartner voor de coördinatoren van het Maatjesproject. Tevens is er een speciaal project 'Maatjes dementie' en worden cursussen voor mantelzorgers gegeven over het omgaan met dementie.

Lariks bekijkt in nauw overleg met de casemanager, huisarts, eventuele thuiszorg en dergelijke welk type hulp en begeleiding ten aanzien van een cliënt het beste aansluit bij zijn of haar persoonlijke situatie, met andere woorden, welke partij de beste hulp kan bieden. De King Arthur Groep is één van die partijen. Van Oosterwijk: ,,Met onze expertise op dit gebied willen wij onze bijdrage leveren en zo een aanvulling bieden op het bestaande zorgaanbod."

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie