Mariëtte Triel en Jolanda van der Veen zijn allebei actief voor de DUWgroep.
Mariëtte Triel en Jolanda van der Veen zijn allebei actief voor de DUWgroep. Hans Beijer

Mariëtte en Jolanda zetten hun 'drive' in voor DUWgroep

24 juni 2019 om 07:20 lokaal

LEUSDEN Mariëtte Triel en Jolanda van der Veen zijn ieder op eigen wijze actief voor DUWgroep Leusden.

Hans Beijer

Door een erfelijke afwijking is Mariëtte (64) vanaf haar 17de haar gezichtsvermogen grotendeels kwijtgeraakt. Ze kan nu nog voor ongeveer 10 à 15 procent zien. Uiteindelijk zal ze geheel blind worden. Jolanda lijdt vanaf haar 24e aan multiple sclerose (MS), een neurologische aandoening. Haar woning is goed aangepast aan haar handicap en ze kan zich zelfstandig verplaatsen met haar elektrische rolstoel. Beide vrouwen stellen zich wat betreft hun handicap nuchter, realistisch en praktisch op.

Mariëtte: ,,Ik heb snel geleerd met een taststok (blindenstok met een balletje) te lopen en ben altijd op zoek naar apparaten, hulpmiddelen en mogelijkheden die mij verder kunnen helpen." Jolanda: ,,Ik heb steeds meer hulp nodig met praktische dingen. Ik heb een buurtapp in het leven geroepen met een zestal buren. Als ik, letterlijk, een handje nodig heb, doe ik een app uit en de eerste die reageert, komt mij helpen. Het werkt perfect! Hulp vragen gaat steeds gemakkelijker; het went en het is belangrijk voor je zelfredzaamheid."

UITWISSELING Mariëtte heeft veel steun aan de kennis en dienstverlening van Bartiméus ten behoeve van slechtzienden en blinden. Jolanda gaat naar activiteiten van de MS-vereniging: ,,Je ontmoet daar mensen met dezelfde handicap en dat geeft een bepaalde troost, want je bent niet de enige en iedereen gaat daar achteruit." Ze is eveneens trouw bezoeker van de koffieochtenden van Stimulans Jolanda maakt zich daar sterk voor de onderlinge uitwisseling van ervaringen en het geven van handige tips aan elkaar. Op verzoek zoekt zij ook dingen uit voor anderen.

DRIVE EN DURF Mariëtte en Jolanda zetten hun drive en durf via de DUWgroep actief in voor een grotere zelfredzaamheid van andere mensen met een fysieke beperking of chronische ziekte. Jolanda heeft zitting in het Dagelijks Bestuur. Mariëtte zit in de adviesgroep: ,,Wij laten gevraagd en ongevraagd van ons horen bij tal van praktische aangelegenheden, zoals de toegankelijkheid van winkels en overheidsgebouwen, de bestrating als hulpmiddel voor blinden en slechtzienden of bij kwesties rondom openbaar vervoer en regiotaxi." Hoewel ze beiden veel waardering hebben voor hoe in de gemeente Leusden zaken geregeld zijn voor mensen met een handicap of chronische ziekte: kunnen er altijd dingen beter. Zo zouden de mensen die over de toekenning van WMO-indicaties gaan, heel praktisch ingewerkt kunnen worden door zelf te ervaren hoe het is om met een bepaalde handicap te leven.

Gebrekkig groenonderhoud zorgt nog wel eens voor gevaar of verwarring, hondenpoep is op voetpaden vervelend (in rolstoelbanden zit een diep profiel) en paaltjes die onnodig in de weg staan of geen contrast geven, zijn gevaarlijk.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie