Afbeelding
Frits van Breda

Jan van den Berg bedankt Leusden

3 juli 2019 om 17:31 Nieuws

LEUSDEN In 1981 opende Jan van den Berg een compleet nieuwe winkel op de kruising van Hamersveldseweg en Noorderinslag. De naam 'Alles voor tuin en dier' was goed getroffen. Niet alleen voor tuingereedschap, tuinmeubels, aquaria, en diervoeder kon men er terecht; er was ook een grote keus uit allerlei vissen, vogeltjes en kleine knaagdieren. In de loop der tijd kwam er een groot assortiment barbecues bij.

Frits van Breda

Niet alleen inwoners van Leusden wisten de winkel te vinden. De klantenkring breidde zich gestaag uit. Zelfs naar Duitsland werden goederen gebracht naar klanten die van het bedrijf gehoord hadden.

Honderd jaar geleden begon de vader van Jan van den Berg, samen met zijn broer, een mengvoederfabriek aan de Hamersveldseweg. Deze maand komt er een einde aan de activiteiten van de familie Van den Berg op de bijna historische plek. Oudere inwoners van Leusden herinneren zich nog de grote silo waar het veevoeder gemengd werd. Aanvankelijk werd het geproduceerde voer met paard en wagen naar de klanten gebracht. In 1980 verhuisde het mengvoederbedrijf naar Renswoude. ,,Met vijf vrachtwagens werd het voer toen door het hele land bezorgd", aldus Jan van den Berg.

UITBREIDING Een winkeltje was er altijd al geweest naast de mengvoederfabriek. In 1965 was er sprake van een uitbreiding van de winkel. Niet alleen honden- en kattenvoer maar ook tuinmeubels werden aan het assortiment toegevoegd. ,,Ook boeren wilden wel een leuke stoel hebben om op te zitten."

Jan van den Berg begon zelf 40 jaar geleden in de winkel. Vijf jaar later was er sprake van een grondige vernieuwing. 'Alles voor tuin en dier' werd de slogan. Van den Berg was erg succesvol. Een paar jaar later werd de winkeloppervlakte verdubbeld.

PROCEDURE Tien jaar geleden besloot Jan het wat rustiger aan te gaan doen. Niet in de laatste plaats omdat hij erg veel van zijn lichaam had gevergd in de loop der jaren. Er werd een huurder gevonden voor de dierenwinkel en het tuingereedschap. Zelf bleef Van den Berg zich bezighouden met de verkoop van tuinmeubelen en barbecues. De eerste drie jaar ging het goed met de nieuwe constructie. Daarna ging het bergafwaarts met de relatie tussen de twee ondernemers. De huurpenningen werden niet of nauwelijks correct afgedragen en leidde tot een langdurige procedure.

DRENTHE Jan is na het vertrek van de huurder verder gegaan met zijn tuinmeubelen en barbecues. Zijn zoons hadden geen belangstelling voor overname van het bedrijf. Andere geïnteresseerden waren niet te vinden. Een belegger wilde de winkel en het woonhuis wel kopen, mits er een bouwvergunning verleend werd voor de bouw van een appartementencomplex. De vergunning is er. Jan van den Berg verhuist met zijn vrouw naar Drenthe. De deur van de winkel sluit definitief op 6 juli 17.00 uur. ,,Tot die tijd gaat alles voor een prikje de deur uit", belooft de binnenkort ex-ondernemer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie