kinderen maken moeilijkste woord bekend
kinderen maken moeilijkste woord bekend Kinderpostzegels

'Lieveheersbeestje' moeilijkste Nederlandse woord voor nieuwkomerskinderen

17 juli 2019 om 11:59 lokaal Deel je nieuws

Vandaag maakte Kinderpostzegels de top 10 bekend op de Taalschool Voila in Leusden. Hoe beter je een taal beheerst, hoe beter je je voelt, hoe beter je meekomt. Dat geldt zeker voor de ruim 20.000 jeugdige nieuwkomers in ons land.

Voor hen was er geen actuele taalmethode, maar dankzij Kinderpostzegels nu wel: het lespakket Wereld vol Woorden. 

Wat vinden jullie het moeilijkst uit te spreken Nederlandse woord? Dit vroegen wij aan kinderen (4-13 jaar) uit de Internationale Taalklas te Haarlem. Ze selecteerden er tien. Dankzij de pilot met het lesmateriaal van Wereld vol Woorden zijn deze woorden voor hen nu een eitje!

Na deze selectie vroeg Kinderpostzegels nieuwkomersscholen in Nederland om de moeilijke woorden te rangschikken. Vandaag maakten zij de top 10 bekend op de Taalschool Voila in Leusden. En… Het moeilijkst uit te spreken Nederlandse woord is...: lieveheersbeestje!

Zie hieronder de volledige top 10:

1. Lieveheersbeestje
2. Vogelverschrikker
3. Afstandsbediening
4. Perforator
5. Lantaarnpaal / schaduw
7. Misschien / vergeet-me-nietje
9. Juf
10. Gefeliciteerd

87% van de leerkrachten geeft in een recent onderzoek van ABN AMRO, Jeugdeducatiefonds en Kinderpostzegels aan dat leerlingen in achterstandswijken (waaronder nieuwkomers) vaak een taalachterstand hebben. Uit signalen van leerkrachten en nieuwkomersorganisaties als het LOWAN pikte Kinderpostzegels op dat voor deze kinderen goed, actueel en compleet lesmateriaal ontbrak.

Wereld vol Woorden, bestemd voor nieuwkomerskinderen op de basisschool. Het lesmateriaal is door en voor docenten ontwikkeld door CED-Groep en Rezulto Onderwijsadvies en bevat mondeling taalonderwijs.

De docenten en kinderen van Taalschool Voila kregen het lesmateriaal vandaag tijdens de feestelijke lancering van Wereld vol Woorden cadeau! Alle scholen in Nederland die meedoen aan de Kinderpostzegelactie en aangeven Wereld vol Woorden te willen ontvangen, krijgen deze methode bovendien voor niets. Op deze manier wil Kinderpostzegels ervoor zorgen dat de methode door zoveel mogelijk kinderen met een taalachterstand gebruikt kan worden.

Kinderpostzegels en haar partners LOWAN, CED-Groep en Rezulto Onderwijsadvies voorzien met Wereld vol Woorden docenten van lesmateriaal voor een heel (school)jaar. En het materiaal sluit aan bij de belevingswereld van kinderen (vloggen, podcast, social media). Scholen kunnen er in het nieuwe schooljaar 2019-2020 al mee aan de slag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie